El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha defensat els Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional durant els disturbis d’aquesta setmana després que s’hagi posat en dubte l’actuació policial, sobretot tenint en compte les tres persones que han perdut un ull durant les càrregues.

Grande-Marlaska ha estat contundent a l’hora d’assegurar que els antiavalots han actuat correctament davant del “vandalisme indiscriminat” a algunes zones de Catalunya: “Sí, hi ha proporcionalitat”, ha conclòs. Preguntat pels periodistes, el ministre ha afegit que en un estat de dret “el monopoli de la violència la té l’Estat per garantir la seguretat per al conjunt dels ciutadans”.

“Darrere d’aquests actes hi ha l’independentisme violent”

També s’ha referit als grups de persones que han protagonitzat els aldarulls i ha assegurat que són delinqüents “elaborats” i “gent preparada en l’exercici de la violència” i que estan organitzats amb una estratègia al darrere: “Darrere d’aquests actes hi ha l’independentisme violent”, ha alertat alhora que ha avisat que no quedaran impunes.

Aquest divendres a la nit, Grande-Marlaska ja va avisar que s’aplicarà el Codi penal amb “tota contundència” contra “l’independentisme violent” i que actua fora de la llei. Va alertar que les condemnes per atemptat a l’autoritat poden enfilar-se als sis anys de presó.

Reunió amb el conseller Buch

Fernando Grande-Marlaska s’ha reunit aquest matí a Barcelona amb els comandaments policials encarregats de l’operatiu policial a Catalunya, juntament amb el conseller d’Interior, Miquel Buch, que també ha dit que darrere dels disturbis hi ha grups antisistema, violents i organitzats.

Tot i aquestes declaracions del conseller, i les que ha fet el president Torra en què ha dit que la violència no és la bandera dels independentistes, Grande-Marlaska ha considerat que el govern català no ha fet una “condemna ferma” dels disturbis.

Durant la seva estada a Barcelona, el ministre de l’Interior ha visitat els policies ferits durant els disturbis de divendres i s’ha reunit amb l’equip de metges que li han explicat la situació dels quatre dels agents ingressats. De fet, durant la seva compareixença a la delegació del Govern, Grande-Marlaska ha assegurat que ahir hi va haver un centenar d’agents ferits i que en tota la setmana ja en són 300.