El ministre de l’Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, ha avisat que s’aplicarà el Codi penal amb “tota contundència” contra “l’independentisme violent” i que actua fora de la llei. Ha alertat que les condemnes per atemptat a l’autoritat poden enfilar-se als sis anys de presó. Ha comparegut aquest divendres al vespre davant els aldarulls a la via Laietana de Barcelona, que s’han produït després de la manifestació del 18 d’octubre per la vaga general.

Grande-Marlaska ha fet balanç de les últimes detencions: n’hi ha hagut 10, quatre dels arrestats són menors, i uns altres dos han estat detinguts com a presumptes autors de l’agressió feixista. Ha titllat d’actes vandàlics els incidents a tocar de la Prefectura Superior de Policia i ha dit que es tracta de grups organitzats que actuen contra els agents.

De fet, ha xifrat en 400 les persones que protagonitzen els incidents. Al mateix temps, ha defensat l’actuació policial i l’ha descrit com un exercici “proporcionat però contundent” davant de “comportaments vandàlics intolerables”.

Balanç d’una setmana d’incidents

El titular d’Interior ha assegurat que en tota la setmana s’han fet 128 detencions. D’altra banda, ha revelat que 207 agents han resultat ferits, un d’ells “greument”, aquest divendres al vespre. A més, 107 vehicles policials han patit danys i gairebé 800 contenidors han estat cremats. Grande-Marlaska ha tornat a reclamar al president de la Generalitat, Quim Torra, una condemna “expressa” de la violència.

Marlaska destaca que la manifestació ha estat menys massiva

En la compareixença, el primer a què s’ha referit el ministre de l’Interior en funcions és l’assistència a la manifestació unitària del 18 d’octubre. Ha dit que no ha assolit els milers de participants d’altres mobilitzacions que s’han fet a Barcelona, com les de la Diada. Ara bé, l’ha diferenciat clarament dels incidents a altres punts de la ciutat.

Pel que fa a la vaga, Grande-Marlaska ha afirmat que ha tingut una incidència menor a les previsions de les forces de seguretat. Ha indicat que els serveis mínims s’han complert en les infraestructures clau, com a l’Aeroport de Barcelona-el Prat —amb 58 vols cancel·lats— o a Renfe i Rodalies, en què no s’han produït, ha aclarit, retards significatius.