Botiguers i hotelers fan una crida a les administracions perquè dialoguin i trobin una solució que eviti que es repeteixin aldarulls com els que es van viure la nit del dimarts, 15 d’octubre, al centre de la ciutat. Tant l’associació Barcelona Oberta com l’Associació del Passeig de Gràcia i el Gremi d’Hotels de Barcelona han emès un comunicat cadascun en què han condemnat els fets.

Manifestacions allunyades del centre

Tot i que expressen el respecte pel dret de manifestació, lamenten la imatge que Barcelona dona al món amb contenidors i barricades cremant. Les tres entitats coincideixen a demanar a les administracions que prenguin mesures per propiciar el diàleg. L’associació Barcelona Oberta també proposa buscar alternatives perquè la manifestació de la vaga general del 18 d’octubre s’allunyi del centre. Els comerciants preveuen que la facturació del darrer trimestre de l’any es veurà afectada per les protestes, “com ja va passar fa dos anys”.

Evitar treure la brossa i els cartrons al carrer

Pensant en el que pugui passar durant la vaga general els comerços es plantegen avançar l’hora del tancament. També proposen evitar treure la brossa i els cartrons que generen les botigues al carrer “per evitar que es faci servir com a material per cremar”, diu una de les treballadores de la botiga Pinko. Aquesta botiguera explica que la nit dels aldarulls també van optar per tancar abans d’hora: “Les primeres hores van ser pacífiques però quan els comerços van tancar es va complicar la cosa. La gent que hi havia era més jove, van començar a agafar la brossa i els cartrons per incendiar. El clima es va tornar més tens. Allò ja no era una manifestació, eren aldarulls”.

En la mateixa línia la Rocío, dependenta de la botiga Desigual, també explica que “ens vam sentir espantats. Els turistes fugien de l’allau de gent que corria, estaven espantats, ploraven, deien que es trobaven malament. Volien refugiar-se dins la botiga. Mai abans no havia vist res igual”, afegeix.