L’alcaldessa, Ada Colau, elevarà a la Ponència del Nomenclàtor dedicar un carrer o una plaça de Barcelona a l’1 d’octubre del 2017. “Un any després és incontestable que l’1-O s’ha consolidat com una data històrica i rellevant”, ha afirmat Colau en resposta a un prec d’ERC en el plenari. Colau ha recordat que la norma estableix deixar passar cinc anys des de la mort d’una persona per dedicar-li un carrer o una plaça, però que amb els fets històrics no diu res.

Després de plantejar-ho en comissió i no tenir èxit, els republicans han tornat a insistir i l’alcaldessa els ha acceptat la petició. El prec d’ERC demana dedicar “un espai públic significatiu” de la ciutat a l’1-O com a homenatge als ciutadans que van defensar “de forma cívica i pacífica” el dret a decidir “contra la violència repressora de l’estat”.

La resposta de Colau suposa un punt d’inflexió en tot aquest debat. La setmana passada, el comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes, es va comprometre a estudiar la possibilitat de dedicar un carrer a l’1 d’octubre, però no va posar data. En canvi, ara, l’alcaldessa s’ha compromès a portar la petició a la Ponència del Nomenclàtor perquè els experts que en formen part ho decideixin.