Consell Comarcal del Barcelonès

El Consell Comarcal del Barcelonès (l’organisme públic en què estan representats els cinc municipis de la comarca) podria tancar les portes definitivament el 2019. Aquest dimecres, el Parlament ha admès tres propostes de Cs, PSC, JxC i ERC per dissoldre l’ens.

Si el Parlament acaba aprovant una llei perquè altres administracions es facin amb les competències del Consell, es crearà un comitè (format per la Generalitat, els ajuntaments, la Diputació i l’Àrea Metropolitana) per decidir-ne la repartició, tant dels projectes com del personal.

Segons han explicat a betevé fonts internes del Consell, la dissolució s’hauria de produir abans del maig vinent, quan hi ha les eleccions municipals. Si no, un cop es constitueixin els ajuntaments, de forma gairebé automàtica es constituiria un nou govern del Consell Comarcal.

El més calent és a l’aigüera… i ja en fa cinc anys

La proposta per dissoldre el Consell Comarcal no és nova d’ara. L’any 2013 el Parlament va debatre el projecte de llei de governs locals de Catalunya, que ja proposava liquidar-lo. En no obtenir els suports suficients, el projecte va quedar en no-res.

Un dels últims intents per dissoldre l’organisme va arribar a principis del 2017. ERC va presentar una moció al Ple del Consell per rubricar el seu propi suïcidi: instar a la Generalitat i al Parlament que iniciés els tràmits necessaris per abaixar la persiana del Consell. La mesura va rebre el suport de tots els grups polítics.

Des d’aleshores, la pilota és a la teulada del Parlament, però l’aplicació de l’article 155 per part del govern de Mariano Rajoy va interrompre l’activitat de la cambra catalana. Amb les tres propostes acceptades aquest dimecres, s’engeguen de nou els engranatges.

Què fa el Consell Comarcal del Barcelonès?

El Consell Comarcal té un pressupost anual aproximat de 30 M €; per comparar, l’Ajuntament de Barcelona preveu tenir un pressupost de 2.800 M € per al 2019. El projecte més important que té encarregat el Consell és la neteja de les rondes: suposa vuit milions d’euros cada any.

A banda de les rondes, el Consell Comarcal també té competències en matèria de joventut (és l’ens encarregat d’inspeccionar els albergs i les cases de colònies) i gestiona les beques menjador dels municipis de la comarca, menys Barcelona. A la capital ho fa el Consorci d’Educació.