El Consell de Ministres va fer ahir el primer pas per modificar la llei d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera, que permetrà als 3.457 ajuntaments espanyols amb superàvit destinar el romanent positiu a “inversions sostenibles”. La mesura va ser avançada dimecres passat pel secretari d’estat d’Administracions Públiques, Antonio Beteta, i el president de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), Iñigo de la Serna.

L’Ajuntament de Barcelona és un dels més beneficiats per aquesta nova possibilitat, llargament reivindicada des del govern de Xavier Trias. També per part dels grups de l’oposició i de les entitats representades al Consell de Ciutat. Els comptes municipals de 2012 van deixar un resultat positiu de 60 milions d’euros i el consistori barceloní disposa en total de 381 milions d’euros a la caixa.

El Govern també va aprovar ahir una altra mesura per alleujar els problemes pressupostaris dels serveis municipals: l’Estat avançarà als ajuntaments el deute acumulat per les comunitats autònomes en el finançament dels serveis públics compartits. L’Ajuntament de Barcelona calcula que, amb aquest nou sistema, similar al que l’Estat va posar en marxa perquè els proveïdors de les comunitats sense fons poguessin cobrar, podrà recuperar 160 dels 225 milions d’euros de deute reconegut per la Generalitat amb el consistori.