Ni l'increible Hulk es va voler perdre la festa d'en Beto. Això sí, en va sortir ben colpejat. Festes d'aniversari com aquesta són cada vegada més freqüents als parcs de la ciutat. Els pares s'estalvien el cost de llogar un local i els nens s'ho passen igualment bé. "Los niños no se sienten encerrados, los niños tienen mucha libertada de correr, de gritar, de brincar, y en las casas o los locales te dicen ssshhhh sssshhhhh ssshhh." La proliferació de festes a l'aire lliure fa que en alguns llocs privilegiats, com aquesta zona del Parc de la Ciutadella, s'hi faci cua. "Hem d'estar aquí a les tres de la tarda per guardar el lloc perquè si no ve més gent i altres aniversaris." "Lo único que hacemos es que los papás lo reservan antes, vienen como a instalar sus cosas en las mesas y hacemos así como reservado." El que no saben moltes famílies és que aquest tipus de festes tenen la seva normativa. Si es fa en una zona de pícnic, com en aquest cas, no hi ha cap problema. Ara bé, si se celebra en una zona verda qualsevol s'ha de demanar permís a l'Ajuntament amb tres setmanes d'antelació. Segons la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona en els darrers dies la Guàrdia Urbana ha obligat tres famílies del Poblenou, sota amenaça de multa, a desmuntar festes d'aniversari per no disposar del permís pertinent. La FAVB ho troba abusiu i reclama que es retiri la normativa. JOAN MARIA SOLER, vicepresident de la FAVB "Ens preocupa molt aquesta tendència de regularitzar-ho tot. Hi ha una manera d'entendre l'espai públic com no de tots sinó com a propietat de l'Administració, que li has de demanar permís per utilitzar-lo. I l'espai públic no és propietat de l'Administració, és propietat de tots." Segons l'Ajuntament, la normativa es va posar en marxa perquè, en alguns casos, s'havien causat desperfectes a l'espai on s'havia celebrat la festa. Amb el permís, diu el consistori, es pot saber qui n'ha estat el responsable. Asseguren, a més, que des que es tramiten els permisos en cap cas no s'han detectat més desperfectes.

La crisi econòmica ha propiciat la proliferació de festes d’aniversari a les zones verdes de la ciutat. En els darrers dies, la Guàrdia Urbana ja ha obligat tres famílies del Poblenou a desmuntar les festes d’aniversari per no haver-ne sol·licitat el permís pertinent, que malgrat ser gratuït s’ha de tenir de forma obligatòria, segons ha explicat a BTV Joan Maria Soler, de l’Associació de Veïns del Poblenou.

Des de la FAVB es mostren sorpresos per les dificultats que l’Ajuntament posa als pares i mares que volen celebrar els aniversaris dels fills en un parc, zona verda o platja de la ciutat. És per aquest motiu que demanen que es retiri la normativa que obliga a demanar permís al consistori per poder celebrar festes a les zones públiques.

Segons la normativa municipal, el permís s’ha de sol·licitar amb tres setmanes d’antelació i compromet les persones que el sol·liciten a no entrar en cotxe a la zona verda en qüestió, no fer-hi foc, no malmetre’n la massa vegetal o ornamental ni embrutar l’espai.

Responsabilitat sobre l’espai públic

Fonts municipals han explicat a BTV que el permís es pot tramitar de manera gratuïta i que el fet de demanar-lo ajuda que la festa no coincideixi amb les activitats de poda, obres o millores als parcs. Si la celebració es fa a les zones de pícnic el permís no és necessari, ja que estan destinades a aquests usos. En el cas de les platges, només s’ha de demanar si es tracta d’una ocupació important de l’espai durant la temporada alta.

La normativa es va posar en marxa “per la proliferació de festes infantils als parcs”, perquè en alguns casos s’havia observat l’existència de desperfectes en l’espai verd. L’Ajuntament considera que és una manera que algú es pugui responsabilitzar dels residus, les deixalles i els possibles desperfectes que s’hi puguin generar. Asseguren que, des que es tramiten els permisos, “en cap cas no s’han detectat desperfectes després de la celebració de les festes”.