El ple ha repetit el mateix debat que el mes passat però amb la diferència que avui el compromís de crear una comissió del deute ha estat en ferm. El canvi es deu a l'estratègia del PSC, que ha inclòs la proposta a la part executiva del plenari. Tot el que s'aprova aquí tira endavant per obligació, i la comissió, per tant, també. Un mes després de negar-se a fer-ho, avui el govern ha claudicat. JORDI MARTÍ, president del Grup Municipal del PSC "Si el que queda sol és l'alcalde de la ciutat, té un problema greu ell, el govern i de retruc Barcelona sencera. I això és el que els hi estem demanant que resolguin." ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "Perquè quan no es paga aquest deute, quan no s'ingressen aquests diners, són uns serveis i unes actuacions des del mateix consistori que no podem encarar." JOAQUIM MESTRE, regidor d'ICV-EUiA "On és la mà estesa que predica l'alcalde de la ciutat, el senyor Trias? Com que no volen som els altres grups municipals qui posem seny i ordre en aquesta qüestió." XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "A la força hi ha moments en què s'ha de complir. Nosaltres creiem que hi havia mecanismes millors per fer les coses. No s'ha acceptat, doncs acabarem complint, no s'amoïnin." La proposta no ha tingut el suport de tota l'oposició, com en l'últim ple. Unitat per Barcelona també s'ha abstingut perquè creu que la comissió no és necessària i alhora es queda curta. JOAN LAPORTA, regidor d'ERC+Dcat+Rcat "També pensem que s'hauria de fer un seguiment del deute de l'Estat amb l'Ajuntament de Barcelona." La comissió la presidirà un regidor escollit pel plenari a proposta de l'alcalde. La formaran dos regidors de cada partit i es reunirà cada dos mesos. El govern no preveu convocar-la fins a la tardor.

La proposició del PSC ha rebut el suport del PP i d’ICV-EUiA. Els regidors de la coalició de govern, CiU, s’han abstingut. També ho han fet els dos d’ERC+Dcat+Rcat, perquè “no s’han inclòs les esmenes que hem proposat perquè es faci també un seguiment del deute del govern central envers l’Ajuntament”, ha dit Joan Laporta.

La segona tinenta d’alcalde, Sònia Recasens, ha acusat el PSC de posar en risc la solvència econòmica de la ciutat. El president del Grup Municipal del PSC, Jordi Martí, li ha respost que el que posa en risc la solvència econòmica “i política” és “no complir amb els acords del plenari”. A l’advertiment de Recasens que en la comissió “parlarem de passat, de present i de futur”, Martí ha dit que “vostès voldran discutir més de passat que de futur, però l’important és que Barcelona no pot salvar les finances de la Generalitat”.

El president del Grup Municipal del PP ha justificat el vot favorable a la proposició “perquè el deute és cada cop més greu i volem forçar que es formuli un calendari sobre com i quan es retornarà aquest deute”.

Per part d’ICV-EUiA, el regidor Joaquim Mestre ha demanat al govern que “recapaciti si és bo que s’hagi de recórrer als mecanismes previstos pel Reglament d’ordenació municipal perquè es compleixin els acords assolits en el plenari”.