"Jo pienso que la barretina ens ha caigut tan baixa, que los árboles no dejan ver el bosque, no s'adonen que anem a un món globalitzat i hem d'estar tots units i amb Espanya més que mai." "El procés ens ha dividit i ho veiem a les urnes, on han tret un 47% dels vots contra un 52%, poden tenir una majoria parlamentària però no tenen els vots. " El lema de la convocatòria "El procés ens roba" s'ha repetit a les pancartes i als clams que s'han sentit a Sant Jaume. respira?? La plaça s'ha omplert de ciutadans contraris a la independència, que han respost a la crida de Societat Civil Catalana. Els dirigents de la plataforma unionista han qualificat el procés d'artefacte altament tòxic i han denunciat la mentida sobiranista. Acusen al govern de perversió democràtica perquè, tot i reconèixer que no tenen prou suport social, continuen endavant amb el procés. RAFAEL ARENAS, president de Societat Civil Catalana "Tenemos un gobierno de la Generalitat que ha hecho expreso que va a utilizar el poder público para llevar a cabo la hoja de ruta secesionista, un proceso que carece de legitimidad democratica, y que se situa al margen de nuestro marco de convivencia." Des de l'escenari també han reivindicat que Sant Jaume recuperi el nom de plaça de la Constitució perquè simbolitza millor la unió i el respecte pels drets de la ciutadania. La convocatòria ha rebut el suport de Plataforma per Catalunya, Ciutadans i el Partit Popular. ENRIC MILLO, portaveu del PP al Parlament "Aprofito avui per dir-li al president Puigdemont que es tregui els taps de les orelles, que escolti la veu d'aquest 52% de catalans que no volen ruptures." SUSANA BELTRÁN, diputada de Ciutadans "Creiem que el procés ens roba llibertats, ens roba drets, ens roba econòmicament, ens roba respecte a tos els ciutadans, catalans i catalanes que pensem diferent. " Societat Civil Catalana també ha denunciat una caça de bruixes a les persones que defensen la unitat d'Espanya. L'acte ha acabat amb l'Oda a l'Alegria, l'himne de la Unió Europea.

Segons el vicepresident de Societat Civil Catalana, Joaquim Coll, “el procés ens roba els recursos i les oportunitats”, perquè “ens fa mal com a societat i atempta contra la democràcia i l’estat de dret”. Coll troba una “perversió democràtica” que el govern autonòmic presidit per Carles Puigdemont pretengui tirar endavant un procés de secessió que no compta amb prou suport social i “divideix profundament els catalans”. Per a l’entitat espanyolista, el procés d’independència és “profundament tòxic” i “nociu per a la societat” perquè alimenta una “caça de bruixes” contra els unionistes.

Tant Coll com Rafael Arenas, el president de Societat Civil Catalana, s’han adreçat als manifestants en català i en castellà, per reivindicar que les dues són llengües de Catalunya. Arenas ha insistit que el procés independentista no té la majoria social suficient per tirar endavant i que, per tant, fer-ho amb més de la meitat dels catalans en contra és totalment antidemocràtic. Per això, el president de Societat Civil Catalana demana a Junts pel Sí i la CUP “que posin les institucions al servei de tots els catalans” i deixin d’aprofitar-se’n per impulsar la independència. Arenas diu que els catalans volen continuar participant al projecte espanyol i europeu.

Societat Civil Catalana ha omplert avui de manifestants una plaça per a la qual reivindiquen que recuperi el nom que va tenir al llarg del segle XIX i en la primera etapa del franquisme: plaça de la Constitució. Diuen que aquest nom simbolitza millor que cap altre la unió i el respecte pels drets de la ciutadania.

PP, Ciutadans i PxC hi participen

A la concentració també hi han participat dirigents del PP i de Ciutadans. El portaveu del PP al Parlament de Catalunya, Josep Enric Millo, ha demanat al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, “que es tregui els taps de les orelles i que escolti la veu del 52 % dels catalans que no volen la ruptura”. Susana Beltrán, diputada de Ciutadans que havia estat vicepresidenta de Societat Civil Catalana, ha fet seu un dels lemes de la convocatòria i ha assegurat que “el procés ens roba diners, llibertats i la diversitat”.

El partit d’extrema dreta Plataforma per Catalunya també ha participat a la concentració contra el separatisme, convocant els seus militants i simpatitzants a reunir-se mitja hora abans a les escales de la Catedral.

Dijous passat, Societat Civil Catalana va presentar a Madrid l’Índex SCC de Risc Català, que calcula mensualment a partir d’indicadors dels riscos econòmics i financers que suporten l’economia catalana i espanyola. Aquest índex s’ha incrementat notòriament aquest mes de gener, fins 122,08 punts, un 16,5 % més que fa un any. Segons l’economista i exdirigent polític Ramon Tamames, “el risc polític és molt fort” i aquest índex “presta un gran servei”.