L’alcaldessa ha fet una radiografia de l’estat de la ciutat i ha plantejat els reptes del govern per al mandat: reduir les desigualtats, fomentar l’ocupació estable i una ciutat sostenible. Ada Colau ha admès que per fer-ho necessita la “màxima complicitat”. Per això, ha tornat a estendre la mà als partits d’esquerres per formar pactes “estables”. “Tornem a interpel·lar les formacions amb qui tenim més acords que desacords per treballar per la ciutat”, ha dit Colau.

El president del Grup Municipal de CiU, Xavier Trias, ha lamentat que l’alcaldessa vulgui arribar a acords “amb alguns” i ha reclamat pactes de consens “entre tots”. “CiU farà oposició dura, però ens tindrà al costat per tirar endavant coses importants”, ha dit Trias en un oferiment a la col·laboració amb Colau, a qui ha exigit, però, “respecte a l’oposició”. L’exalcalde també ha recriminat al govern que presentés el PAM als mitjans aquest dijous sense lliurar-lo abans als grups.

Des de Ciutadans, Carina Mejías, ha fet un llistat de qualificatius per descriure els primers mesos de govern d’Ada Colau: “prepotència, rectificacions, arbitrarietat, fracassos”. Mejías ha acusat l’alcaldessa de confondre el “sí se puede” amb “faig el que vull”, i ha assegurat que Barcelona és avui “una ciutat sense rumb, sense prioritats i amb el fre de mà posat”.

El president del Grup Municipal d’ERC, Alfred Bosch, ha respost l’oferta de Colau amb un contundent: “On és el canvi? El volem, el compartim, però no l’acabem de veure”. Bosch ha exigit conèixer el projecte de ciutat del govern municipal i ha demanat concreció.

El líder municipal del PSC, Jaume Collboni, és qui ha refredat més al ple l’opció d’un govern d’esquerres. Molest per com l’executiu ha presentat els eixos del PAM, Collboni ha assegurat que “avui estem una mica més  lluny de l’acord que abans-d’ahir, no és la manera d’establir acords estables”. El president del Grup Municipal del PSC ha insistit a voler contribuir a la governabilitat des de l’esquerra, però ha exigit “tranquil·litat” al govern a l’hora de fer anuncis.

Des del PP, Alberto Fernández Díaz, ha dit que el govern municipal “s’omple de paraules, però està lluny dels continguts”. El president del Grup Municipal del PP ha assegurat que Barcelona té un problema d’inseguretat i ha lamentat que l’alcaldessa “estigui més pendent de formar un partit de l’anomenada esquerra que no de complir amb les obligacions d’alcaldessa”.

La presidenta del Grup Municipal de la CUP Capgirem Barcelona, María José Lecha, ha estès la mà al govern per “objectius estratègics de ciutat”. Tot i això, ha reclamat a Colau què se n’ha fet dels compromisos electorals que va assumir en campanya, com ara la municipalització de serveis o la dissolució de les unitats de suport policial de la Guàrdia Urbana. “Oblidi’s dels semàfors vermells del diari de torn i recuperi el seu programa”, ha etzibat Lecha a Colau.

A la rèplica, l’alcaldessa ha acusat Ciutadans i PP de fer un discurs “tremendista” de Barcelona. “Jo no veig aquesta ciutat del caos”, ha dit Colau. L’alcaldessa també ha retret a ERC i PSC que l’acusin de no tenir model i de no concretar. “Siguem tots lleials, constructius i propositius”, ha conclòs.

L’anècdota del matrimoni

Les paraules de Collboni sobre l’acord amb Colau han derivat en unes rèpliques carregades d’ironia. Carina Mejías (C’s) ha qualificat Collboni de “novio” de Colau i s’ha ofert a l’alcaldessa per arribar a acords si no els aconsegueix amb el PSC. “L’alcaldessa i jo no som novios”, ha dit Collboni. “D’això anem servits, entre nosaltres hi ha només  política”, ha afegit entre somriures. Alberto Fernández, del PP, ha afegit llenya al foc assegurant que PSC i BComú practiquen una “endogàmia matrimonial”.