Com a fet excepcional, avui el Consell Municipal es reuneix al Saló de Cent i no al de la Reina Regent. El canvi respon a la voluntat del govern municipal d’obrir aquesta sessió a la ciutadania pel tema que s’hi tracta: l’estat de la ciutat. De fet, arrenca primer amb un ple extraordinari en què es debatrà sobre aquesta qüestió. Es partirà d’un informe fet públic fa uns dies que recull una lleugera millora dels indicadors econòmics des de 2014, que es consolida el 2015, però que, en canvi, no es tradueix en una disminució de les desigualtats socials ni les diferències entre barris. Aquest document serà el punt de partida d’un debat que, de ben segur, tindrà un to de balanç de la feina feta fins ara i dels reptes que té la ciutat al davant.

El debat arriba, però, en plenes negociacions obertes entre el govern i els grups d’esquerres per pactar el pressupost de 2016. El ple d’avui serà també la primera vegada que coincidiran l’alcaldessa amb els líders d’aquests partits després de l’oferiment públic que va fer Ada Colau a ERC, PSC i CUP per formar un govern de coalició. Segurament que totes aquestes qüestions apareixeran d’alguna manera o altra en els discursos d’aquesta primera part del ple. Amb una capacitat de 250 persones aproximadament, els assistents al Saló de Cent en aquesta sessió que ha volgut tenir un caràcter més obert, però, no podran intervenir.

Des de l’Ajuntament s’ha comunicat aquest canvi d’ubicació a les entitats i associacions de la ciutat, així com les entitats vinculades al Consell de Ciutat (PIMEC, Cambra de Comerç, Foment del Treball, sindicats…) perquè hi assisteixin. Tot i això, no s’ha demanat expressament una confirmació i, per tant, l’assistència és a hores d’ara una incògnita. A banda, també s’ha comunicat que podien venir al ple a agents econòmics, socials i culturals de la ciutat per donar major rellevància a la sessió d’avui.

En aquest primer debat, s’espera que el govern dibuixi quins seran els eixos de l’acció municipal en aquest mandat. De fet, tot just ahir va presentar una primera proposta del Programa d’Actuació Municipal, el PAM, el full de ruta del mandat. El document recull les grans línies d’actuació fins a 2019, amb una inversió total estimada de 1.660 milions d’euros. L’objectiu principal anunciat pel govern és la reducció de les desigualtats. Una fita que es vol aconseguir amb mesures com el Pla de barris o la creació d’una renda infantil municipal. El programa també inclou accions en el camp econòmic (taxa turística, impuls del cooperativisme, model econòmic diversificat, pla d’ajuda al comerç de proximitat…), la mobilitat i l’urbanisme i la participació ciutadana.

Quan acabi aquest primer ple extraordinari sobre l’estat de la ciutat, començarà tot just seguit el ple ordinari corresponent al mes de gener. Una sessió en què guanyen pes les propostes de l’oposició. Dos partits porten a debat un tema que no és nou al consistori: la connexió del tramvia per la Diagonal. Després que l’alcaldessa anunciés la setmana passada la voluntat de començar aquestes obres el 2017, avui CiU presenta una proposta d’acord en què vol aconseguir el suport dels grups per forçar l’executiu a no prendre cap decisió fins que no estiguin enllestits els estudis tècnics que va encarregar. El PP, per la seva banda, farà un prec a l’alcaldessa en què li demana que accepti els resultats de la consulta de la Diagonal, la de l’any 2010, i que rebutgi la connexió dels tramvies per aquesta avinguda.

El PSC presenta una proposició lligada al debat sobre l’estat de la ciutat. La proposta d’acord reclama al govern rapidesa i eficàcia per tirar endavant projectes estratègics que estan en estudi, participació o replantejament, i li reclama tenir-los llestos en un, dos o tres mesos segons el cas. Estem parlant del pla d’allotjaments turístics, dels horaris comercials de 2016, els canvis a l’ordenança de terrasses…

Per la seva banda, Ciutadans defensarà una proposició amb què s’insta el Consorci d’Educació a desenvolupar un pla específic en l’àmbit educatiu sobre l’assetjament escolar per orientació sexual o identitat de gènere. La proposta d’acord d’Esquerra se centra en l’economia. Els republicans buscaran el consens dels grups per impulsar un pacte de ciutat de suport a les petites i mitjanes empreses i contra la morositat. La CUP porta a debat una proposició que demana al govern iniciar el procés de municipalització de diferents serveis de la ciutat, en especial aquells amb els quals, segons els cupaires, BComú es va comprometre en el seu programa electoral: BTV, Parcs i Jardins i el Servei d’Atenció Domiciliària.

El partit que dóna suport al govern, Barcelona en Comú, també presenta al ple d’avui una proposició amb contingut de declaració institucional. La proposta demana rebutjar les penes de presó per als condemnats pels fets del Parlament, l’any 2011, i sol·licitar al Govern espanyol que concedeixi l’indult per impedir l’accés a presó dels vuit condemnats per aquests fets. En la sessió de control al govern, CiU reclamarà al govern que mantingui els compromisos presos per l’Ajuntament amb el protocol de tancament i trasllat de la Model i la Trinitat. Per això demanen que es construeixi tal com es va acordar el mandat anterior amb la Generalitat un centre d’oberts a la Zona Franca aquest any. L’executiu ja ha expressat que aquest acord no el comparteix i que, precisament, serà una de les qüestions que es vol abordar amb el nou govern de la Generalitat.

I en el tram final del ple, avui s’acomiadarà una regidora. Es tracta de Sonia Sierra, de Ciutadans, que deixa l’Ajuntament per dedicar-se de ple al Parlament, d’on va sortir-ne escollida diputada a les eleccions del 27-S. Amb aquesta ja són tres les renúncies de regidors en el que va de mandat, poc més de set mesos.