L’anunci és definitiu?

“El comunicat és molt clar, accepta les conclusions de la Conferència Internacional de la Pau de Sant Sebastià i diu claríssimament que la fi de les accions armades és definitiva. A mi, més que les paraules del comunicat, el que em preocupa és la gestió que s’ha de fer a partir d’ara. És veritat que les primeres reaccions dels dirigents, i especialment de Mariano Rajoy, que és qui previsiblement assumirà la presidència del govern, han estat prudents. Tinc dubtes sobre si això se sabrà conduir. Em preocupa que l’entorn mediàtic del PP i algunes associacions de víctimes  li exigeixin anar més enllà del que prudentment caldria anar en una primera etapa.”

A partir d’ara, què?

“Una de les coses que cal fer de manera immediata és aclarir la situació dels dirigents de l’esquerra abertzale. En aquest procés han intervingut molts factors. Des de la comunitat internacional a l’eficàcia i coordinació de les forces de seguretat, però també ha estat un element decisiu el gir que ha fet l’esquerra abertzale des de fa dos anys. I el fet que els principals dirigents que van fer aquesta aposta avui encara estiguin empresonats, crec que ha de ser una de les accions més immediates.”

“A partir d’aquí el nou govern ha de començar a plantejar-se treure algunes de les mesures excepcionals que s’han aplicat en termes penitenciaris. Ara bé, aquest procés és lent, no esperem que això succeeixi en un mes ni en dos. La qüestió dels presos i del desarmament s’haurà d’afrontar amb calma, no hi haurà una amnistia però sí passos en termes penitenciaris. El problema és que hi ha hagut tot un sector mediàtic i de determinades associacions de víctimes que el PP ha utilitzat, o s’han utilitzat mútuament, per desgastar el govern socialista. I això, hi ha el perill que passi factura.”

La data de l’anunci, a un mes del 20-N, és casual?

“No. Perquè jo tinc la sensació que tot estava bastant pautat. No és casual que la conferència es fes dilluns, és evident que el govern hi va donar el vistiplau, i m’atreviria a dir que amb el coneixement també del Partit Popular. Això no és fruit d’aquesta setmana, és fruit de mesos de treball, de contactes. Ara bé, penso que la incidència en les eleccions serà escassa perquè en aquests moments el que més preocupa a la gent ja no és el terrorisme. Això que en un altre moment li hagués donat rèdits electorals al govern, ara no serà així.”

Serà possible la reconciliació entre els dos bàndols?

“La reconciliació no sempre és possible. Les víctimes tenen tot el dret a no oblidar i a no perdonar. El que s’ha de fer és guanyar en la convivència. Del que es tracta és que no hi hagi més morts, que es pugui conviure en pau i llibertat, que tothom pugui expressar la seva opinió. El més trist d’aquesta història és la pregunta que molts es fan ara, de què han servit aquests 829 morts?”