El líder de CiU al Congrés i candidat a les eleccions generals, Josep Antoni Duran i Lleida, ha celebrat “des de la prudència” l’anunci d’ETA d’abandonar les armes, i ha dit que el comunicat és un pas molt important, però que s’haurà de comprobar si és el definitiu “en la mesura que ETA entregui les armes”. Duran ha dit que serà el govern que surti de les eleccions del 20 de novembre el que haurà de gestionar políticament les accions a seguir, i ha recordat les víctimes del conflicte.

El viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha instat en el seu perfil de Twitter “a celebrar la victòria dels demòcrates” després de l’anunci del cessament definitiu de la lluita armada per part d’ETA. “Avui s’acaba ETA i s’acaba la violència que ens ha colpit massa temps”, ha dit. El polític socialista també ha tingut un record per a Ernest Lluch, assassinat a Barcelona l’any 2000.

El secretari general d’ICV, Joan Herrera, ha qualificat d’oportunitat històrica sense precedents l’anunci del cessament definitiu de la lluita armada per part d’ETA i ha demanat al PP i al PSOE que estiguin a l’altura del moment. Herrera ha demanat a la banda terrorista que faci més passes endavant, entre les quals inclou “l’entrega de les armes i la dissolució definitiva”.

De la seva banda, la portaveu d’ERC al Parlament, Anna Simó, ha dit que després de l’anunci d’ETA ha arribat el moment que l’Estat permeti que el País Basc i Catalunya puguin decidir sobre la seva indepèndncia: “L’Estat ha d’abandonar el castell de marbre centralista en què es troba fa centenars d’anys, i ha d’escoltar i donar la paraula als pobles que l’integren. En absència de violència hem de poder decidir el nostre futur”, ha dit.

El líder de C’s, Albert Rivera, ha demanat “tranquil·litat, fermesa i unitat dels demòcrates” davant del comunicat d’ETA, tot i que ha demanat al Govern espanyol que no elevi la banda terrorista a la condició d’interlocutor polític. Rivera ha celebrat que ETA hagi anunciat el cessament definitiu de la lluita armada, però ha advertit que l’imprescindible és “la dissolució i extinció sense condicionants” de la banda.