El candidat del PSOE a les properes eleccions generals, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha comparegut poc abans de dos quarts de nou del vespre. Rubalcaba ha iniciat el seu discurs amb un primer record per a les víctimes, ha recordat les “morts d’innocents, el patiment, l’angoixa i les amenaces constants sobre la societat espanyola”.

Rubalcaba ha destacat que aquest dijous ETA no ha guanyat progatonisme, sinó que s’ha imposat l’estat de dret, ha guanyat la democràcia i les institucions i que els esforços en la lluita antiterrorista han obtingut el resultat esperat.

El candidat del PSOE ha agraït l’eficàcia i el compromís als serveis d’intel·ligència i els cossos i forces de seguretat de l’Estat. També ha reconegut el treball de jutges i fiscals i ha tingut unes paralues per al Govern francès de Nicolas Sarkozy, que ha col·laborat especialment en les operacions policials amb el Govern espanyol durant els darrers anys.

Rubalcaba ha afirmat que la democràcia ha sabut arribar fins aquí i que, igualment, sabrà conduir l’etapa que s’obre a partir d’ara. El principi que, segons el candidat, s’haurà de seguir és la unitat de tots els demòcrates. Els socialistes, ha assegurat, seguiran treballant sense descans per aquesta unitat.

Pel que fa a les víctimes, Alfredo Pérez Rubalcaba ha dit que cal tenir-les presents perquè són els garants que ningú en el futur no reescrigui la història. També ha recordat amb emoció totes les persones que van ser assassinades per ETA quan va ser ministre de l’Interior. Rubalcaba ha dit per acabar que avui és un dia per celebrar la gran victòria de la democràcia.

Pel que fa al candidat del PP al Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha comparegut puntual a tres quarts de nou del vespre. Rajoy ha afirmat que el seu partit acull amb satisfacció el comunicat i que és una bona notícia que ETA hagi renunciat a les seves imposicions polítiques sense que se’ls hagi fet cap concessió.

Rajoy ha deixat clar que, tot i que la banda assegura que no tornarà a atemptar contra la vida ni els drets de les persones, la tranquil·litat dels espanyols no serà completa fins que no es produeixi la dissolució definitiva d’ETA.

En el seu discurs, Mariano Rajoy ha dedicat un record a les víctimes, ha dit que el seu patiment ha estat “el patiment de tots els espanyols de bé”. Les víctimes, segons Rajoy, han de ser la referència de la nostra democràcia, ja que no han perdut la confiança en la justícia, la llei i les forces de seguretat.

Rajoy també ha coincidit amb Rubalcaba a lloar la tasca de les forces i cossos de seguretat de l’Estat, que, ha dit, juntament amb jutges i fiscals han actuat amb una “eficàcia exemplarment democràtica”.

Segons el líder del PP, aquesta notícia s’ha produït gràcies a la confiança en la llei i a la voluntat lliure dels espanyols, que han estat més fortes que la violència. La societat, ha dit, ha sabut resistir el xantatge dels terroristes, s’ha mantingut unida i ara és més lliure perquè l’anunci arriba sense la demanda de cap contrapartida.

Per Mariano Rajoy, l’estat de dret i la fe en la democràcia i l’empar de la llei són els únics camins que s’han de seguir en el futur.