L’escenografia de la lectura  ha estat l’habitual de la banda. Tres encaputxats amb txapeles han llegit el text davant de les tres banderes del País Basc, Navarra i de l’Arrano Beltza. El locutor ha estat un home i ha llegit el comunicat en castellà.

Des de dilluns corrien els rumors d’un possible comunicat. El president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, i el president del PP, Mariano Rajoy,  ja van assenyalar que l’anunci podia ser imminent, fins i tot es va especular que podria haver-se produït aquest dimecres. Tot i que l’esquerra abertzale es va sumar als cinc punts de la Conferència, es dubtava que la banda terrorista fes aquest pas contundent cap a la pau.

El comunicat fa una crida als governs d’Espanya i de França a obrir un procés de diàleg directe per analitzar i resoldre les “conseqüències del conflicte” i així arribar a la superació de la confrontació armada. ETA assegura que el seu compromís d’abandonar les armes és “clar, ferm i definitiu”. La banda armada també fa una crida a la societat basca perquè s’impliqui en un procés de pau al País Basc. L’home que parla en el comunicat també ha tingut un record per als presos d’ETA i els ha fet arribar el seu suport. Per últim, ha afegit que  cal mirar al futur amb esperança i actuar amb responsabilitat i coratge.