JOSÉ LUIS RODRÍGUEZ ZAPATERO, president del Govern espanyol: "Consciente de la importancia trascendental del anuncio que ETA acaba de hacer público quiero reafirmar hoy más que nunca mi confianza, la de todos los españoles, en la democracia, en la libertad y en España." "La acción de la justícia, de los servicios de inteligencia, y de otros muchos servidores públicos han contribuido a este final. Ha sido posible también gracias a la colaboración de Francia y sus autoridades." "La nuestra será una democracia sin terrorismo pero no una democracia sin memoria. La memoria de las víctimas. De cada una de las 829 víctimas mortales y sus familias. De tantos heridos que padecieron el injusto y aborrecible golpe del terror nos acompañará siempre" "Al Gobierno y al Parlamento que resulten de las próximas elecciones generales les corresponderá conducir esta nueva etapa que también deberá responder a un compromiso unitario." "Por la contención a que nos obliga la historia, vivamos hoy la legítima satisfacción por la victoria de la democracia, de la ley y de la razón. Una satisfacción teñida por el recuerdo inolvidable del dolor causado por la violencia que nunca debió producirse y que no ha de volver jamás."

Zapatero ha enumerat els factors que han fet possible la fi d’ETA, començant per tots els presidents del govern espanyol i destacant de manera rellevant el treball dels ministres de l’Interior. Ha recordat també “l’acció tenaç dels membres de la policia i la Guàrdia Civil“, de qui ha destacat les baixes sofertes en el conflicte. Ha esmentat també la  justícia, els  serveis d’intel·ligència i la col·laboració de les autoritats franceses, amb qui Zapatero creu que es contrau “un deute de gratitud i solidaritat”, especialment amb el president Nicolas Sarkozy.

El president del govern creu que l’anunci d’ETA és un triomf de la fermesa de la societat espanyola i consolida l’estat de dret com a únic model de convivència possible.

Record a les víctimes del terrorisme

Zapatero ha recordat les 829 víctimes mortals del conflicte i ha dit que mai se les podrà oblidar ni menysprear. També ha parlat de la societat basca, de qui ha dit que ara podrà “disfrutar d’una convivència en pau”. El president espanyol ha acabat amb aquestes paraules: “Vivim avui la legítima satisfacció pel triomf de la democràcia, la llei i la raó”.