(ACN) Pedro Sánchez ha perdut la segona votació per a la seva investidura, tal com estava previst des de minuts abans d’iniciar-se la sessió. La negociació entre el PSOE i Podem ha fracassat i els de Pablo Iglesias no han donat suport al socialista. Unides Podem ha optat per abstenir-se i no votar a favor de la investidura, malgrat les ofertes i contraofertes que han intercanviat. Pedro Sánchez ha marxat de la sessió amb només 124 vots a favor (els del PSOE i el PRC), 67 abstencions (entre les quals hi ha les d’Unides Podem, ERC i Bildu) i 155 en contra del PP, Cs, Vox, JxC, Coalició Canària i Navarra Suma.

El candidat del PSOE no se n’ha sortit en aquesta primera investidura: ni en primera votació ni tampoc en segona el candidat socialista no ha aconseguit la majoria suficient per poder revalidar el càrrec de president del Govern d’Espanya.

Des del punt de vista més català, els independentistes han votat per separat. JxC s’ha mantingut en el seu vot contrari a la investidura. El partit considera que el PSOE no ha tingut en compte el conflicte sobiranista, no ha fet cap oferta per a Catalunya i continua rebutjant el dret a l’autodeterminació. ERC, en canvi, ha canviat el no de la primera votació per l’abstenció. Els republicans, juntament amb Bildu, han volgut fer aquest gest per intentar facilitar un govern d’esquerres i evitar una nova convocatòria electoral i apel·lar així a la “responsabilitat” del PSOE i Podem.

Dos mesos per investir un president

El Congrés dels Diputats té des de dimarts dos mesos per investir un president del Govern espanyol abans que es dissolguin automàticament les cambres i es convoquin noves eleccions a l’Estat. Després del fracàs de la investidura d’aquest dijous, comença un compte enrere que culminarà el 23 de setembre, dia en què es convocaran uns comicis si abans no hi ha hagut una nova sessió d’investidura. Es repetiria així el que va passar l’any 2016, quan després de la també investidura fallida de Sánchez del mes de març, es va tornar a convocar els ciutadans a les urnes per al mes de juliol.

El PSOE parteix ara mateix com a favorit en cas de repetició electoral, ja que les enquestes li auguren uns resultats millors que els 123 diputats que té ara mateix. Ara bé, aquests mateixos sondejos auguren una davallada d’Unides Podem, que podria deixar en minoria el bloc d’esquerres a la cambra baixa espanyola i afavorir una aliança del PP, Cs i Vox com la que s’ha produït als governs d’Andalusia i Múrcia.