Pedro Sánchez i Carmen Calvo a la sessió d'investidura del Congrés

Després de l’agre debat de la primera sessió d’investidura de dilluns, tot feia pensar que Pedro Sánchez no obtindria la majoria absoluta de vots favorables necessaris per ser investit president en primera votació. I així ha estat.

124 vots a favor, 170 en contra i 52 abstencions

La primera votació de la investidura s’ha resolt amb 170 vots en contra d’Esquerra Republicana, Junts per Catalunya, Coalició Canària, Navarra Suma, el Partit Popular, Ciutadans, Vox i el vot telemàtic d’Irene Montero, d’Unides Podem. En canvi, Pedro Sánchez només ha obtingut el vot favorable dels 123 diputats socialistes i un del Partit Regionalista de Cantàbria. D’altra banda, Unides Podem, PNB, Bildu i Compromís s’han abstingut.

L’oferta del PSOE a Unides Podem

De res ha servit tampoc que a la meitat de la sessió, la vicepresidenta Carmen Calvo hagi fet una atenció als mitjans a l’exterior de la cambra per explicar-los l’oferta del PSOE a Podem, que inclou que “una persona per a ells molt important” ocupi “un rang important al govern”. Al mateix temps que Calvo, però, feia aquest oferiment també retreia a Pablo Iglesias que estigués “complicant” la investidura i l’emplaçava a tornar a la taula de negociació.

En 48 hores la segona votació

El PSOE i Unides Podem tenen 48 hores per cosir totes les discrepàncies que han evidenciat durant el debat i arribar a un acord de govern de coalició. La segona votació de la investidura es farà dijous a la tarda. En aquesta ocasió, Pedro Sánchez només necessita la majoria simple de la cambra, és a dir, més vots a favor que en contra, per ser proclamat president. En cas, però, que no sigui així, si no s’aconsegueix una alternativa viable en els dos mesos posteriors a la primera votació d’avui, és a dir com a màxim el 23 de setembre, s’hauran de dissoldre les Corts Generals l’endemà i convocar noves eleccions, que serien el diumenge 10 de novembre.

Els partits independentistes reclamen diàleg

En la segona sessió del debat d’investidura també s’han escoltat les veus dels partits catalans. Tant Junts per Catalunya com Esquerra Republicana han recriminat a Pedro Sánchez que ahir passés de puntetes per la qüestió catalana durant el seu discurs. Gabriel Rufián i Laura Borràs han fet una denúncia de la repressió que diuen que hi ha a Catalunya i també han reclamat que hi hagi un diàleg efectiu entre el govern espanyol i la Generalitat per mirar de solucionar el conflicte territorial.