El portaveu d’Esquerra al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, ha demanat al govern de Rajoy que “abandoni el camí de l’autoritarisme”, restitueixi les institucions de l’autogovern i estableixi un diàleg amb Catalunya, perquè “els problemes polítics es resolen políticament”.

Ha acusat l’Estat de “fer patir els catalans, independentistes o no”, amb l’aplicació del 155 i amb l’empresonament de “ciutadans demòcrates”. Però ha advertit que “la violència caduca, la força bruta s’esvaeix davant la democràcia” i ha conclòs que “no es poden construir societats democràtiques sense el consentiment dels ciutadans, excepte si finalment opten per clonar-se amb Erdogan“.

Soraya Sáenz de Santamaría ha demanat respecte per a tots els catalans. “Venen aquí a presumir de la força de l’independentisme, però haurien de tenir un respecte als catalans per dir en públic el que diuen en privat i reconèixer que la independència no és possible”. La vicepresidenta ha recomanat el portaveu republicà que “vagin tancant escenaris” perquè “ningú no està per sobre de la democràcia i de les lleis”. En referència indirecta a Puigdemont, ha preguntat: “Tant costa sacrificar un català, quan han sacrificat empreses, serveis públics i el benestar dels catalans?”