Soraya Sáenz de Santamaría torna a posar Carles Puigdemont en el punt de mira del govern. “Tant costa sacrificar un català?”, li ha preguntat a Joan Tardà, d’ERC, durant la sessió de control al Congrés. La vicepresidenta espanyola insta els independentistes a proposar un candidat que pugui formar govern.

El portaveu d’Esquerra al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, ha demanat al govern de Rajoy que “abandoni el camí de l’autoritarisme”, restitueixi les institucions de l’autogovern i estableixi un diàleg amb Catalunya, perquè “els problemes polítics es resolen políticament”.

Ha acusat l’Estat de “fer patir els catalans, independentistes o no”, amb l’aplicació del 155 i amb l’empresonament de “ciutadans demòcrates”. Però ha advertit que “la violència caduca, la força bruta s’esvaeix davant la democràcia” i ha conclòs que “no es poden construir societats democràtiques sense el consentiment dels ciutadans, excepte si finalment opten per clonar-se amb Erdogan“.

Soraya Sáenz de Santamaría ha demanat respecte per a tots els catalans. “Venen aquí a presumir de la força de l’independentisme, però haurien de tenir un respecte als catalans per dir en públic el que diuen en privat i reconèixer que la independència no és possible”. La vicepresidenta ha recomanat el portaveu republicà que “vagin tancant escenaris” perquè “ningú no està per sobre de la democràcia i de les lleis”. En referència indirecta a Puigdemont, ha preguntat: “Tant costa sacrificar un català, quan han sacrificat empreses, serveis públics i el benestar dels catalans?”