Ada Colau considera que l’actuació del jutge del Tribunal Suprem demostra que hi ha una “crisi d’Estat” a Espanya. Ho ha qualificat de “terrible“. Tot i això, creu que cada cop més ciutadans al conjunt de l’estat denuncien la situació dels empresonats, i no només Catalunya. “Hi ha una crisi democràtica profunda, d’estructures, que no és només territorial amb la qüestió catalana”.

Colau assegura que cal esforçar-se per posar fi a l’article 155 a Catalunya i tenir aviat un govern a Catalunya. “Fa molts mesos que la gestió és de mínims o que hi ha temes que estan aturats en espera que hi hagi un govern escollit democràticament“.

Durant l’entrevista a betevé, Colau ha lamentat les càrregues policials durant l’1-O i la declaració unilateral d’independència. Creu que ambdues situacions van generar “una imatge distorsionada de la ciutat”. L’alcaldessa ha afirmat que Barcelona funciona perfectament tot i la inestabilitat política a Catalunya.

Colau, crítica amb la DUI 

L’alcaldessa ha criticat precisament la declaració d’independència feta al Parlament de Catalunya el 27 d’octubre. “L’independentisme faria bé si també reconegués alguns dels errors que ha fet”, ha apuntat. Assegura que la DUI va ser un error i que “no va portar res bo a Catalunya”. De fet, creu que va portar a “un carreró sense sortida“.

En aquest sentit, ha lamentat que el govern volgués culminar el procés independentista amb el 47 % del suport. Assegura que “no es tenia prou legitimitat social per arribar a aquest extrem“. “Deien que hi hauria reconeixement internacional i era mentida”, ha afegit. Per això, Colau ha culpat tant l’Estat espanyol com l’independentisme de “la polarització que ha dividit Catalunya“.

Colau, en contacte amb la família de Forn

Joaquim Forn continua empresonat després que el jutge Llarena decidís mantenir l’exdiputat a la presó per risc de reiteració. Colau ha explicat que està en contacte amb les famílies. “Hem col·laborat amb la defensa de Forn i ens hem solidaritzat de múltiples maneres”, ha dit l’alcaldessa. Pel que fa a no portar sovint el llaç groc en record dels polítics i líders independentistes empresonats, Ada Colau ha dit: “No porto cada dia el llaç de totes les causes -com el lila per la violència masclista-, però puntualment me’ls he posat”.

Cap referència a la situació catalana a la gala dels Premis Goya

Ada Colau ha admès que a Catalunya hi ha una situació de “crisi democràtica” a més del conflicte territorial. En ser preguntada per si trobava a faltar alguna referència sobre això a la gala dels Premis Goya, ha dit que personalitats del món cultural s’han posicionat diverses vegades contra la intervenció a Catalunya i contra el 155 i que no és una qüestió de “gales dels Goya”.