judici presos polítics 1 octubre

El PP proposa que els condemnats per delictes de rebel·lió i sedició no puguin ser indultats. Ho concreta en una esmena que ha presentat aquest dimarts al Congrés dels Diputats, que afegiria aquestes excepcions al projecte de llei impulsat pel PSOE.

Els socialistes van portar el 2017 una proposta al Congrés dels Diputats per reformar la llei d’indults, que és del 1870, i impedir que es pogués concedir aquesta mesura de gràcia a condemnats per corrupció i per delictes de violència masclista. Ara, durant la tramitació de la llei, el PP hi ha afegit altres supòsits, com la sedició, rebel·lió i delictes contra la Corona. També proposa impedir l’indult en casos d’homicidi dolós, finançament il·legal de partits i terrorisme, entre d’altres.

Amb aquesta mesura, els populars busquen impedir que es pugui concedir un indult als líders del procés independentista, en el cas que se’ls acabés condemnant per aquests delictes. En una entrevista a Onda Cera, el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, ha afirmat que “hi ha delictes que no poden ser indultats, com els d’aquells que volen mutilar Espanya”.

Durant la campanya electoral del 21-D, Miquel Iceta va rebre crítiques per dir que si era president de la Generalitat, demanaria que s’indultés els líders sobiranistes empresonats, per “tancar ferides i resoldre problemes”. Després va matisar les declaracions i va apuntar que era “prematur” parlar d’indults.