Les forces independentistes avancen “a bon ritme” cap a l’acord que permeti desencallar la investidura, després que la setmana passada Roger Torrent va decidir ajornar el debat, unes hores abans del que estava convocat. En una reunió aquest diumenge entre representants d’ERC i de JxC, s’ha començat a concretar una fórmula que “restitueixi Carles Puigdemont, permeti formar govern i posar fi a l’aplicació de l’article 155”, segons ha explicat el portaveu d’Esquerra, Sergi Sabrià.

Estem avançant cap a l’acord que permeti desencallar la situació política a Catalunya”, ha afirmat el portaveu adjunt de Junts per Catalunya, Eduard Pujol, des de Brussel·les, on tots els diputats del grup, excepte Turull, Rull i Guinó, que no poden sortir del país, s’han reunit aquest dilluns amb Puigdemont. Des d’Esquerra, també valoren que les converses entre les dues formacions han estat “fructíferes”, que “progressen adequadament” i estan “convençuts que hi haurà acord”.

La fórmula que estan treballant podria combinar, segons La Vanguardia, un govern legítim a Brussel·les amb un d’efectiu i executiu a Catalunya. “Sona bé, perquè dona tot el valor al govern legítim de Brussel·les i alhora fa possible acabar amb el 155”, ha valorat Sabrià. Fonts de JxC, però, han descartat aquesta fórmula, que consideren que no té recorregut. Pujol ha insistit que “d’investidura només n’hi ha una, i de presidència només n’hi ha una: la presidència legítima del Govern de Catalunya i la investidura del president de la Generalitat”.

La CUP reclama una reunió trilateral

Fins a Brussel·les també s’hi han desplaçat dos representants de la CUP, Carles Riera i Vidal Aragonès. Asseguren que han escoltat “amb molta atenció” la proposta que els ha fet Carles Puigdemont, tot i que no s’han volgut pronunciar sobre el contingut, que ara traslladaran a les bases del partit. A la reunió hi han assistit, a més d’ells tres, els diputats de JxC Laura Borràs i Quim Torra, i la CUP ha reclamat una reunió trilateral amb ERC al més aviat possible. Diuen que, de moment, no han estat en contacte amb els republicans.

Els cupaires també han remarcat que la formació està “absolutament compromesa” amb una investidura favorable a la república catalana i asseguren que tenen “pressa” per poder-la acordar, encara que això impliqui desobeir les ordres de l’Estat i el Tribunal Constitucional. En aquest sentit, han alertat en un comunicat que “els acords per la investidura no seran vàlids si es presenta un ple i un candidat fets a mida pel TC”.

El PSC, Catalunya en Comú – Podem i el PP, contra la presidència simbòlica

Els grups de l’oposició són contraris a investir Carles Puigdemont, sigui amb la fórmula que sigui. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha demanat a l’independentisme que s’estalviï “gestos de cara a la galeria”, i ha afegit que és “inviable” la investidura de Puigdemont ni de cap altre dels diputats investigats.

Des de Catalunya en Comú – Podem, Elisenda Alamany també ha instat el bloc sobiranista a deixar de banda “investidures simbòliques” i, en lloc d’això, que apostin per formar un govern “amb mirada llarga” que pugui treballar durant tota una legislatura, “no només durant un any o unes hores”.

El Partit Popular català considera “una broma, pròpia d’un videojoc” que es plantegi un govern simbòlic i un d’efectiu: “en cap país seriós no es pot fer una proposta d’aquest tipus”, ha afirmat Xavier García Albiol, que creu que ERC està “espantada perquè sap que l’aventura de Puigdemont no va enlloc, però no s’atreveix a dir-ho”.