Fa just 100 dies que l’article 155 capitaneja les institucions catalanes després que el Govern espanyol va decidir aplicar-lo per frenar la declaració unilateral d’independència. Han estat més de tres mesos sense govern de la Generalitat en què la inestabilitat ha dominat el panorama polític i que no canviarà fins que no hi hagi acord per investir un candidat a la presidència. Ara, els partits independentistes negocien la millor fórmula per garantir un ple d’investidura, però amb discrepàncies sobre la taula.

Junts per Catalunya (JxC) assegura que hi ha un pla per fer efectiva la investidura de Carles Puigdemont, i des d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) posen com a condició que no hi hagi conseqüències penals per a cap diputat ni membre de la mesa. Els republicans van més enllà i també demanen un acord previ de govern per a tota la legislatura.

En una setmana marcada per l’ajornament del ple d’investidura i per la polèmica dels missatges entre Toni Comín i Carles Puigdemont, el president del Parlament, Roger Torrent, ha assegurat que no han sacrificat ningú i reitera que Puigdemont és l’únic candidat per ser investit president de la Generalitat. Sobre això s’ha pronunciat també el delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, que ha advertit que si els partits independentistes tornen al mateix escenari de l’octubre, el 155 es tornarà a aplicar: “Quan sento que diuen que ara el que cal és restablir les coses […] em preocupa. Perquè restaurar-les com estaven el dia abans vol dir situar-se just en el punt de tornar a aplicar el 155”, ha sentenciat.

Puigdemont: “No defallirem”

Després de la polèmica pels missatges entre Puigdemont i Toni Comín, que a través de Twitter van confirmar haver intercanviat, les primeres paraules del candidat de JxC han estat a Reus durant un acte que va celebrar dissabte l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). En un missatge enregistrat en vídeo, Puigdemont assegura que no defallirà malgrat la “repressió” de l’estat. 

Ciutadans defineix Torrent com a “Forcadell 2.0”

El secretari de comunicació de Ciutadans, Fernando de Páramo, ha assegurat que el nou president del Parlament, Roger Torrent, és “més del mateix” que Carme Forcadell. De fet l’ha definit com a “Forcadell 2.0” i ha afegit que l’únic que està fent és “allargar l’agonia del procés”.