Junts per Catalunya i Esquerra Republicana mantenen, en públic, l’hermetisme sobre els detalls de com podria ser l’acord que ha de desencallar la investidura de Carles Puigdemont. Però en les darreres hores, una de les fórmules que guanya terreny és la que permetria combinar un govern legítim a Brussel·les amb un altre d’executiu al Palau de la Generalitat. Per fer-ho possible, JxC estudia l’opció de reformar la llei de Presidència per poder crear un consell de la república.

Els grups de l’oposició coincideixen a rebutjar aquesta possibilitat. De fet, el Partit Popular ha advertit als independentistes que l’aplicació del 155 impedeix, explícitament, que el Parlament pugui aprovar o reformar cap llei que vagi en contra dels principis constitucionals. “És absolutament inviable la creació d’aquest consell de la república, que en definitiva seria tornar a mesures que són precisament les que van provocar l’aplicació de l’article 155”, ha subratllat Alejandro Fernández, diputat del PP.

Ciutadans també carrega contra el que considera “una altra actuació” del bloc sobiranista i demana que algú digui a Puigdemont que “el joc s’ha acabat”, en paraules de Fernando de Páramo. Des del PSC, recorden que “la llei és una, la manera de procedir i el respecte institucional n’és un, i qualsevol cosa que surti d’aquí significa menystenir les institucions d’autogovern i augmentar el ridícul“, segons ha afirmat Eva Granados. I Elisenda Alamany, de Catalunya en Comú – Podem, ha recordat que “per cada gest simbòlic que hem fet al Parlament, hem rebut un clatellot del PP. Això ens hauria de convidar a tots a reflexionar perquè segurament amb gestos simbòlics no recuperarem l’autogovern”.

Sáenz de Santamaría i la “megalomania” de Puigdemont

La vicepresidenta del Govern espanyol també ha criticat amb duresa l’opció d’un govern dual, a cavall entre Catalunya i Bèlgica. Ho considera una “megalomania absurda” de Carles Puigdemont i adverteix que és una “solució impossible”. Per Sáenz de Santamaría, el bloc independentista està “denigrant les institucions, la Generalitat i el Parlament” i conclou que “amb Puigdemont hem perdut ja tota capacitat de sorpresa. És de ridícul en ridícul fins al ridícul final“.

La CUP reclama una proposta clara i concreta

La CUP, que aquest dilluns va reunir-se a Brussel·les amb Carles Puigdemont, ha evitat donar detalls de la proposta que els van plantejar, que ara traslladaran a la militància i als diferents òrgans del partit. La diputada Natalia Sánchez ha insistit que el seu objectiu és avançar per materialitzar la república catalana.

Sense concretar quina opció se’ls ha plantejat, els cuparies han reclamat una proposta clara i concreta, que sigui acordada entre Esquerra i Junts per Catalunya. En aquest sentit, Sànchez ha alertat que no es pronunciaran fins que no tinguin una proposta “definitiva” i “concreta”, i ha afegit que “ni la CUP Crida Constituent ni la gent estem aquí per jugar al joc del telèfon, per interpretar voluntats d’uns o altres”. Per facilitar l’entesa, reclamen reunions a tres bandes.