Rufián ha afirmat que Pablo Iglesias no defensarà la sobirania de Catalunya. Per això li ha adreçat una pregunta molt clara: GABRIEL RUFIÁN, candidat d'ERC "Per quants ministeris Podemos vendrà la sobirania del poble de Catalunya? I nosaltres ens creiem molt el Xavi, el Xavi Domènech quan diu que per a ell sí que és una línia vermella però té un problema, al final resulta que és el seu propi cap del seu partit matriu, que és Pablo Iglesias". Per això, assegura Rufián, és impossible fer un referèndum pactat amb l'Estat espanyol. I pel que fa al referèndum unilateral, el RUI, Rufián ha dit que ara no és el moment i que l'únic referèndum que preveu és el del full de ruta. Finalment, el candidat republicà ha explicat per què, en aquest moment del procés, el seu partit ha de ser a Madrid. GABRIEL RUFIÁN, candidat d'ERC "Si nosaltes pensem que no hi cal anar li estem regalant la imatge de Catalunya, per exemple, a Albert Rivera, a Albiol o a Arrimadas". Rufián ha afegit que així, també, es defensa la sobirania de Catalunya al Congrés dels Diputats.

Segons ERC, Pablo Iglesias “nega o és ambigu vers la plena sobirania del poble de Catalunya” després que en el debat a quatre el líder de Podem digués que no té línies vermelles per negociar. Per això el candidat republicà, Gabriel Rufián, ha dit que el referèndum que promet En Comú Podem “és impossible” perquè el partit matriu no els deixarà. Rufián ha llançat en diverses ocasions la pregunta a Iglesias: “Per quants ministeris vendrà la sobirania de Catalunya?”.

Sobre un referèndum unilateral d’independència (RUI), Rufián ha dit que “personalment” li sembla una bona idea però que caldria debatre-ho al Parlament. Considera que és un repetició tornar a demanar una consulta però que el seu partit no s’hi oposaria.

Rufián ha tret ferro a les tensions entre Convergència i la CUP. “Visc amb naturalitat que la gent de CDC i de la CUP no estiguin d’acord.” El candidat d’ERC ha dit que hi ha un full de ruta majoritari i que malgrat les diferències, tothom és indispensable. “La CUP em sembla imprescindible, David Fernàndez em va inspirar per fer política“, ha confessat Rufián, que ha afegit que CDC també és necessària. “Jo estic als antípodes del que CDC representa ideològicament, això no va de guanyar un partit, el procés s’ha de fer des de la transversalitat“, ha dit el republicà.

Finalment, el candidat d’ERC ha dit que tot i defensar la independència de Catalunya és necessari que el seu partit sigui al Congrés dels Diputats de Madrid: “Hi anem per ocupar un espai de poder i mediàtic, si no hi anem estem regalant la imatge de Catalunya a Albert Rivera, a Xavier Albiol o Inés Arrimadas, gent amb intencions molt poc democràtiques.”