Al govern municipal se li complica el pla que té els establiments hotelers en el punt de mira. Un document que els limita al centre de la ciutat i que els deixa créixer només a les zones més allunyades. Esquerra, però, critica que no es fomenta el trasllat de llicències i que per tant, diuen, el problema al centre serà el mateix. En les al•legacions presentades també exigeixen un pla eficaç contra els pisos turístics il•legals. JORDI CORONAS, portaveu del Grup Municipal d'ERC "I si s'ha de refer el document de dalt a baix, es refà el document de dalt a baix, però això ha de ser útil, ha de servir. Ara mateix no serveix. Ni acabarà amb els il•legals ni tampoc solucionarà el problema de concentració." La CUP ha anat més enllà i a banda d'al•legacions parcials hi ha presentat una esmena a la totalitat. MARIA ROVIRA, regidora de la CUP Capgirem Barcelona "No és un instrument vàlid en tant que no és un instrument que aposti pel decreixement del turisme massiu a la ciutat de Barcelona sinó que és un instrument que proposa l'atomització." També Ciutadans i PP han presentat esmenes a la totalitat, però, en aquest cas, perquè troben el pla massa restrictiu. Els convergents apunten un augment de preus al centre perquè es limita la competència. JORDI MARTÍ, regidor de CiU "Hi ha un conjunt d'elements que són claraments negatius. El que demanem i el que hem demanat per escrit a les al•legacions és la retirada del pla especial urbanístic." KOLDO BLANCO, regidor de C's "És un pla que imposa excessives i injustificades restriccions a l'activitat dels allotjaments a Barcelona." XAVIER MULLERAS, regidor del PP "És un fre a l'activitat econòmica de Barcelona i a més a més perpetua una moratòria turística indiscriminada a tota la ciutat." Al govern se li gira feina per trobar el consens que li permeti aprovar el pla. Primer caldrà, però, que BComú acosti posicions dins de l'executiu, amb el PSC, que va ser també molt crític amb les intencions hoteleres d'Ada Colau.

El Pla especial urbanístic d’allotjaments turístics que va plantejar el govern municipal posa fre a nous hotels a l’àrea central de la ciutat i els permet només a les àrees més allunyades del centre. El portaveu del Grup Municipal d’ERC, Jordi Coronas, ha criticat que el pla “congela la situació actual i no resol el problema, el fa crònic”. Els republicans hi han presentat vuit al·legacions i fixen com a condició “sine qua non” per negociar un pla “contundent” per lluitar contra els pisos turístics il·legals, així com incentius per afavorir el trasllat de llicències hoteleres del centre cap a la perifèria. “I si s’ha de refer el document de dalt a baix, es refà; ara no serveix”, ha sentenciat.

La CUP Capgirem Barcelona ha presentat al·legacions parcials, però també una esmena a la totalitat. “No és un instrument vàlid perquè no aposta pel decreixement del turisme massiu”, ha dit la portaveu Maria Rovira, que ha criticat que el pla “reparteix” el turisme i promou l’ennobliment. Rovira ha explicat que en les al·legacions de la CUP s’exigeix, entre d’altres, un procés participatiu vinculant i que el 100 % de la taxa turística es destini a polítiques socials.

Des de CiU, el regidor Jordi Martí, que ja va alertar d’una “bombolla hotelera” amb un increment de preus al centre, ha dit que les al·legacions convergents reclamen “la retirada del pla i que el govern obri un nou procés de diàleg”. “Hi ha un conjunt d’elements que són clarament negatius”, ha dit Martí, que ha assegurat que un pla especial no és l’eina adequada per regular aquesta activitat i que el document genera inseguretat jurídica als operadors turístics.

El regidor de C’s, Koldo Blanco, ha explicat que la formació taronja ha presentat 45 al·legacions parcials i una esmena a la totalitat. “És un pla que imposa excessives i injustificades restriccions a l’activitat dels allotjaments a Barcelona”, ha dit Blanco, que creu que el pla afavoreix la concentració de grans hotels en detriment dels petits. El regidor de C’s ha afirmat que el document deixa més de la meitat dels establiments “fora de la legalitat urbanística” perquè no podran fer obres de reforma.

Des del PP, el regidor Xavier Mulleras ha dit que les al·legacions populars són “una autèntica esmena a la totalitat” del pla hoteler, i en demana la retirada. “És un fre a l’activitat econòmica i, a més a més, perpetua una moratòria turística indiscriminada a tota la ciutat”, ha sentenciat. Mulleras ha reclamat també un pla de xoc d’inspeccions als pisos turístics “que generen problemes” i que el consistori es quedi amb el 100 % del que es recapta amb la taxa turística.