Artur Mas va buscar el cos a cos ahir amb En Comú Podem. En un míting a Tarragona, va apel·lar al vot dels comuns i els va alertar que qui portarà el canvi a Catalunya serà Convergència. ARTUR MAS president CDC "CDC aquest cop tindrà la paella pel mànec, serà decisiva i tindrà una prioritat que no tenen els altres, que es presenten com el canvi, perquè la nostra prioritat, que també és de canvi, a més a més és de canvi per Catalunya i per la gent de Catalunya." FRANCESC HOMS candidat de CDC "Va venir en Pablo Iglesias, semblava en Zapatero en allò de 'apoyaré los que decida el Parlament de Cataluña més o menys la frase anava pel mateix estil, estaven tots eufòrics i els ha durat doncs això: de dissabte a dilluns." Igual que Convergència, Oriol Junqueras també va centrar bona part del discurs a criticar Units Podem i a respondre Pablo Iglesias, que en el debat a 4, va dir que el referèndum no seria una línia vermella per formar govern. En el míting a Amposta, Junqueras va criticar el poc compromís d'Iglesias amb el dret a decidir. ORIOL JUNQUERAS president d'ERC "És al primer a què cediran, el primer que es vendran. Allò que era una línia vermella, ara no és ni tan sols una línia transparent. No és ni una línia. . GABRIEL RUFIAN candidat d'ERC "Nosotros lo que le decimos a la buena gente d'En Comú Podem es que nos ayuden que nosotros sí que podemos." Des de Barcelona, en una conferència sobre el catalanisme i el model territorial, Xavier Domènech va ser contundent i va voler deixar clara la posició del seu partit amb el referèndum. XAVIER DOMÈNECH candidat d'En Comú Podem "La millor garantia que es produeixi el referèndum no és un debat sobre línies vermelles. La millor forma i garantia que es produeixi el referèndum és que efectivament poguem governar. Si nosaltres governem, que governarem, es farà el referèndum" Lluny d'aquesta discusió, Ciutadans critica que el govern de Catalunya encara es plantegi aquesta proposta. INÉS ARRIMADAS presidenta de Ciutadans "Se supone que habían hecho un referèndum el 9N que lo pagamos todos los catalanes, después se supone que las eleccions autómicas del 27S habién sido otro pseudoplebiscto y ahora siguen hablando de hacer nuevos referendums. Creo que llebamos muchos años en un bucle." Arrimadas assegura que Catalunya no pot perdre més el temps amb aquest debat.

Convergència Democràtica de Catalunya acusa En Comú Podem de tenir una posició ambigua sobre el referèndum per a Catalunya, després del que ha dit Pablo Iglesias en el debat a quatre d’aquest dilluns. En un míting a Tarragona, aquest dimarts Artur Mas ha apel·lat al vot dels comuns i els ha alertat que qui portarà el canvi a Catalunya serà Convergència. “CDC aquest cop tindrà la paella pel mànec, serà decisiva i tindrà una prioritat que no tenen els altres, que es presenten com el canvi, perquè la nostra prioritat, que també és de canvi, a més a més és de canvi per a Catalunya i per a la gent de Catalunya.” En la mateixa línia, el candidat Francesc Homs ha assegurat que “estaven tots eufòrics i els ha durat doncs de dissabte a dilluns.”

En la mateixa línia, Oriol Junqueras també ha centrat bona part del seu discurs des d’Amposta a criticar Units Podem i Pablo Iglesias, a qui acusa d’estar poc compromès amb el dret a decidir. “És el primer a què cediran, el primer que es vendran. Allò que era una línia vermella ara no és ni tan sols una línia transparent. No és ni una línia”, ha dit. Gabriel Rufián també ha demanat el vot de les persones que puguin sentir-se enganyades amb En Comú Podem. “Nosaltres el que li diem a la bona gent d’En Comú Podem és que ens ajudin, que nosaltres sí que podem.” Tant Convergència com Esquerra ja han retret al matí la seva ambigüitat a Iglesias en els primers actes electorals de la jornada.

En una conferència que ha ofert a Barcelona sobre el catalanisme i el model territorial, Xavier Domènech ha estat contundent i ha volgut deixar clar que “la millor garantia que es produeixi el referèndum no és un debat sobre línies vermelles. La millor forma i garantia que es produeixi el referèndum és que efectivament puguem governar. Si nosaltres governem, que governarem, es farà el referèndum”. Domènech també ha afirmat que no són un partit ambigu i que el referèndum “no és una aposta electoral, sinó estratègica”.

Ciutadans demana passar pàgina

La presidenta del grup de Ciutadans al Parlament de Catalunya, Inés Arrimadas, no ha esquivat el debat i ha criticat que entre alguns partits i des del govern de Catalunya encara se segueixi plantejant aquesta proposta. Per Arrimadas, “se suposa que ja havíem fet un referèndum el 9-N, que vam pagar tots els catalans, després se suposa que les eleccions autonòmiques del 27-S havien estat un altre pseudoplebiscit, i ara segueixen parlant de fer nous referèndums”. Segons el partit taronja, fa massa anys que es parla del mateix i cal deixar de banda la independència i ocupar-se d’altres qüestions més prioritàries per a Catalunya.