Rosa Suriñach ja ha pres possessió, aquest dilluns, com a regidora d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona. L’entrada de Suriñach s’ha produït després que Ernest Maragall (que fins al desembre del 2023 va ser president del Grup Municipal d’ERC) hagi marxat del consistori i hagi aparcat la política activa. Suriñach entrarà al grup republicà, que s’ha hagut de reconfigurar amb l’adeu de Maragall: Elisenda Alamany n’és ara la presidenta i Jordi Castellana, el portaveu.

Després que l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, li hagi lliurat la banda de regidora, Rosa Suriñach ha explicat que el motor de la seva feina al consistori és la idea treballar per millorar la ciutat i que el que ella vol aportar, especialment a les noves generacions, és “poder viure en una ciutat que no us vulgui mai fora”. “Volem que viure a Barcelona no sigui un privilegi o un malson, sinó una elecció de vida”, ha afegit.

És la segona vegada que la republicana esdevé regidora d’ERC al consistori barceloní: en el mandat passat (en concret, al desembre del 2022) ja va recollir l’acta en substitució de Miquel Puig, que va canviar el grup municipal pel Departament d’Economia de la Generalitat de Catalunya.

Tot i que encara no era oficialment regidora de l’Ajuntament, Suriñach va ser la cara visible d’Esquerra en la cavalcada dels Tres Tombs de Sant Andreu de Palomar, aquest diumenge: va ser la representant republicana a desfilar a la tradicional carrossa dels regidors dels partits de l’oposició. Abans de la cavalcada, el portaveu del partit, Jordi Castellana, va avisar que dins de l’escenari de pactes de govern que s’obrirà aquestes setmanes ERC no descarta ser protagonista “des d’on sigui”, cosa que obre la porta a entrar en una triangulació entre el PSC de Collboni, els comuns d’Ada Colau i la mateixa Esquerra.