La visita del rei Felip VI aquest dilluns a Barcelona ha deixat una imatge que feia 17 anys que no es veia: la de l’alcalde de Barcelona reunit en audiència oficial amb un monarca. L’última vegada que es va produir una trobada similar amb imatges va ser el 2006, amb el també socialista Jordi Hereu d’alcalde. El rei Felip VI ha rebut Jaume Collboni a les 12 h al Palauet Albéniz, a Montjuïc, un espai cedit per l’Ajuntament de Barcelona a la Casa Reial.

“Normalitat institucional”

La reunió s’ha allargat una hora i quart i, segons fonts municipals, ha transcorregut en un to cordial. El consistori destaca que la trobada pretén “recuperar la normalitat institucional” després dels dos mandats d’Ada Colau en què les relacions van ser més aviat fredes i l’acció de govern va ser marcadament republicana.

L’alcalde ha obsequiat el rei amb un exemplar del còmic de Mortadel·lo y Filemó que es va publicar pels Jocs Olímpics de 1992, cedida per la vídua de Francisco Ibáñez, Remedios Solera. També li ha entregat el llibre de fotografies ‘Barcelona’, coeditat per l’Ajuntament i La Fàbrica. El llibre fa un recorregut per la història de la ciutat des del segle XIX amb imatges d’autors reconeguts i ciutadans anònims.

Tot i que aquesta ha estat la primera audiència pública entre Collboni i el rei, no és la primera vegada que tots dos es troben. Durant els mandats de Colau —a qui va plantar en salutacions oficials— va ser el mateix Collboni qui va mantenir els vincles més institucionals amb la Casa Reial en el paper de primer tinent d’alcalde. De fet, va anar alguna vegada a La Zarzuela —sense publicitat mediàtica—, fet que s’evidencia en una de les fotografies que l’ara alcalde té al seu despatx.

Matí d’audiències a Barcelona

La ronda de recepcions amb el rei s’ha obert a les 11 h amb el comitè executiu de Seat. El monarca també s’ha trobat amb Grant Dalton, el CEO d’Emirates Team New Zealand i la Copa Amèrica de vela. A la tarda arribarà el torn de la recepció en audiència per a diversos equips espanyols que participaran en el Campionat del Món de Fukuoka 2023. Més tard, el rei Felip VI i la reina Letícia es traslladaran al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) per presidir l’acte de lliurament de la primera edició dels Premis La Vanguardia.