Falta un mes per a la data prevista per a les eleccions de Catalunya, el 14 de febrer. És la primera cita a les urnes que arribarà en plena crisi sanitària pel coronavirus, però la tercera onada de la pandèmia pot acabar trastocant el calendari electoral. Aquest divendres, el govern català anunciarà si es mantenen els comicis per al 14-F o, per contra, s’ajornen, tenint en compte l’increment dels casos i l’alta ocupació de les UCI per covid-19.
Les noves previsions de Salut situen que arribarem al 14 de febrer amb més de 3.000 casos de SARS-CoV-2 al dia i 620 pacients a les UCI. Per això, el dia de les eleccions ha estat objecte de debat les darreres setmanes en el si de la taula de partits, en què hi ha representats tots els grups del Parlament. D’una banda, pel risc de transmissió del virus; de l’altra, perquè no es pot garantir el dret a vot de part de la població.
El govern de la Generalitat s’ha marcat com a objectiu “preservar la salut dels ciutadans” i que tothom pugui votar i, amb els informes del Departament de Salut sobre la taula, prendrà una decisió en les pròximes hores, després de la reunió amb els grups d’aquest divendres.
En el cas que finalment les eleccions s’ajornin, immediatament s’anunciarà una altra data. El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha descartat que la cita electoral es posposi “sine die” i ha afegit que el dia escollit serà fruit de l’anàlisi de Salut. L’executiu català defensa que un ajornament electoral és viable i legal, després de consultar els serveis jurídics de la Generalitat i el síndic de greuges.
Què hi diuen els partits?
Cs, els comuns i la CUP han demanat posposar els comicis. El PP diu que no s’hi pronunciarà fins a escoltar les explicacions que es donin aquest divendres en la taula de partits. Les formacions de govern no s’hi han pronunciat públicament de forma clara, si bé l’executiu de la Generalitat proposarà l’ajornament si no hi ha un consens alternatiu entre els partits.
Fins ara, l’únic partit que havia demanat insistentment mantenir el 14-F era el PSC. Aquest dijous, però, els socialistes ja plantegen la possibilitat de retardar les eleccions, com a molt tard, fins al març, tal com ha avançat ‘La Vanguardia’. Fins que no arribés l’anunci del govern, la data electoral nova seria una incògnita, si bé part de l’executiu en funcions la situa entre el maig i el juny.
Què passa si no hi ha consens entre els grups?
Podrien quedar en mans de la justícia. Experts en dret consultats per l’ACN expliquen que un acord ampli entre els partits donaria força al canvi de la data electoral, però que si no hi ha unanimitat la decisió recauria en el TSJC o el TC. Això vol dir que seria un tribunal el que hauria de determinar si la tercera onada de la pandèmia és una situació de força major que justifiqui el fet de posposar-ne la data.