El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha dit aquest dijous que, de moment, no creu que calgui un confinament domiciliari com el que es va aplicar a l’estat en la primera onada del coronavirus, el març passat. “L’opció hi és”, ha explicat, “però amb la situació que tenim no sembla necessari“. Ha recordat, en aquest sentit, que ara es detecten “vuit vegades més casos” que aleshores, per la qual cosa el control del que està passant és molt superior.

Simón ha defensat l’efecte positiu que haurien de tenir les restriccions adoptades per les comunitats autònomes per aplanar la corba de contagis de covid-19. Tot i això, ha dit que no es descarta un tancament total per evitar el col·lapse del sistema sanitari.

Espanya fa dies que registra un augment notable de casos de SARS-CoV2. Aquest dijous el Ministeri de Sanitat ha comunicat 35.878 contagis més, 16.676 dels quals s’han diagnosticat en les últimes 24 hores. A més, s’han notificat 201 defuncions més i ja sumen un total de 53.079.

Les vacunes reduiran la letalitat

Les autonomies han administrat un 59,3 % de les vacunes. El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries ha valorat positivament aquesta dada i ha assegurat que en els propers dies ja es començarà a notar una reducció de la letalitat de la covid com a conseqüència de la immunització dels grups més vulnerables. Simón també ha augurat que, un cop superada aquesta onada de coronavirus, les properes previsiblement augmentaran més lentament i seran més petites. 

Finalment, el director del CCAES ha evitat pronunciar-se sobre la conveniència de celebrar o ajornar les eleccions del 14 de febrer al Parlament de Catalunya. “No ens pronunciarem sobre unes eleccions. Sí que ens podem pronunciar sobre esdeveniments massius. Aturar un acte així amb dos o tres dies d’antelació és molt difícil, però encara queden uns quants dies de marge”, ha dit Simón sense voler aprofundir més en la qüestió.