Feia gairebé tres anys que l'alcalde de Barcelona i els dels Pirineus no es reunien de forma oficial, i la posada en escena ha contribuït a generar encara més un clima de gran transcendència. Els alcaldes han acudit a Barcelona amb una idea al cap: defensar el projecte olímpic i en concret per a 2022. Però l'alcalde els ha transmès que el consens dels Pirineus no té res a veure amb el que es viu a la ciutat. Això sí, l'aposta olímpica es manté. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Nosaltres volem els Jocs Olímpics, millor el 22, però si no pot ser el 22, el 26. I això és el que hem d'acabar de parlar amb tots els grups polítics a veure què passa. És veritat que hi ha una situació negativa, que és la posició del PP al respecte. Tenim un problema." Precisament, des dels Pirineus s'ha demanat avui que els jocs no es converteixin en una batalla política. Els alcaldes els veuen com l'oportunitat, en majúscules, per al territori i estratègics per a tot el país. ALBERT BATALLA, alcalde de la Seu d'Urgell "El Pirineu aposta per uns jocs olímpics. Si poden ser el 22 millor que el 26. Però, en tot cas, que no s'abandoni per part de l'Ajuntament de Barcelona un projecte que nosaltres entenem que és estratègic per al país." ÀNGEL ROS, alcalde de Lleida "Insisteixo, és més rellevant el que sigui una candidatura guanyadora que no pas l'any de la candidatura." El consens, doncs, serà la clau. Trias ha confessat que el COI li va exigir el màxim suport polític si vol que a la consulta guanyi el SÍ. Tant si la cita es manté el 22 o s'ajorna al 26 per falta de consens, l'alcalde ha reiterat que quan Barcelona s'hi presenti ho farà per guanyar. JORDI MARTÍ, president del Grup Municipal del PSC "El que es necessita és algú a qui li brillin els ulls davant de la iniciativa. Avui ha dit la més grossa: ens hi presentarem i no sabem quan." ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "Que ho defensi i que ho tiri endavant. Té majoria suficient i té garantida la lleialtat institucional del govern de la Generalitat i del govern d'Espanya." RICARD GOMÀ, president del Grup Municipal d'ICV-EUiA "És necessari que hi hagi lideratge polític, complicitat social i que hi hagi debat democràtic d'idees. L'alcalde ha intentat que cap d'aquestes tres coses no hi siguin en aquest projecte." JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'ERC+Dcat+Rcat "La posició del PP ha estat la que realment ha bloquejat una candidatura que realment tingués èxit."

El consens, dins l’Ajuntament i amb la resta d’administracions, és el principal puntal per tirar endavant una candidatura olímpica sigui el 2022 o sigui el 2026. El PP, a qui s’acusa de posar traves a l’acord majoritari, ho nega.

Presentar-se als Jocs Olímpics d’Hivern de 2022 o de 2026, aquesta és la qüestió. La principal incògnita de la candidatura encara no està resolta. L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha declarat que “volem els jocs per a 2022 i, si no pot ser, per a 2026”. Així doncs, encara no s’ha descartat entrar a la cursa olímpica abans de 14 de novembre. En declaracions a Catalunya Ràdio, Xavier Trias ha assegurat que el principal escull és la negativa del Grup Municipal del PP. És per això que ha reiterat que “de cap de les maneres no faré una consulta si els grups municipals no estan a favor del ‘sí'”. A més del PP, ICV ja ha avançat que tampoc no donarà suport a la cursa olímpica per a 2022, però a Trias el preocupa especialment no tenir el suport del partit que governa a l’Estat.

Aquest dijous s’ha reunit el Comitè Territorial de la Candidatura Barcelona-Pirineu. Hi han assistit representants d’una cinquantena d’institucions: 33 ajuntaments, vuit consells comarcals, tres diputacions i les àrees d’Esport i Territori de la Generalitat de Catalunya. Abans d’entrar a la trobada, els alcaldes de Puigcerdà i Alp s’han refermat a apostar pels jocs de 2022. Han destacat la gran oportunitat que suposaria ser seu olímpica i consideren que és el millor moment per presentar-s’hi. L’alcalde de la Seu d’Urgell ha demanat a l’oposició municipal barcelonina que no aprofiti per jugar políticament amb la candidatura.

Tot i això, Xavier Trias ha deixat clar que la decisió de presentar-se o no als jocs de 2022 es prendrà en els pròxims dies amb el consens dels grups municipals, els alcaldes dels Pirineus i els governs català i de l’Estat. Sense mullar-se en excés, l’alcalde ha dit que “la línia més clara és optar per 2026”.

En la reunió d’aquest dimecres amb l’alcalde de Barcelona, el president del COI, Thomas Bach, va allunyar les sospites que si s’escull una ciutat europea per ser la seu de les competicions de 2022, la capital catalana ho tindria més cru de cara a  2026, el criteri d’anar alternant continents no té tant de pes en els jocs d’hivern com en els d’estiu. El president del COI va posar un inconvenient a la proposta catalana: el nivell espanyol en esports d’hivern. Trias ha explicat que cal inversió en les federacions i els atletes per assolir el nivell que exigeixen els Jocs Olímpics i “això no es fa en dos dies”.

Pel que fa a l’oposició municipal, Jordi Martí (PSC) i Ricard Gomà (ICV) han demanat a l’alcalde lideratge polític. Alberto Fernández Díaz no es mostra partidari d’optar als jocs de 2022 però ha deixat la porta oberta a Trias a tirar endavant la proposta. Des d’ERC+DCat+RCat, Jordi Portabella considera que la posició que defensa el Grup Municipal del PP avança la reacció del Govern espanyol.

El projecte dels Jocs Olímpics d’Hivern és una herència del govern muncipal anterior. Jordi Hereu va anunciar que la ciutat optaria a ser seu olímpica el 2010, quan quedava un any de mandat.