El ple d'aquest divendres serà el primer del mandat en què es debatrà sobre els jocs olímpics d'hivern. Tot fa pensar que el debat arribarà abans que el govern hagi pres la decisió de presentar-se el 2022 o més endavant. L'oposició, però, pressiona i vol un posicionament de l'alcalde. Iniciativa forçarà que el ple renunciï a la cursa olímpica, una votació que d'entrada té perduda pel suport del PSC als jocs. RICARD GOMÀ, president del Grup Municipal d'ICV-EUiA "Sabem que és difícil però anem al ple amb aquesta doble voluntat: fer un debat d'idees a fons i que els arguments contraris als jocs de 2002 finalment també siguin arguments guanyadors" La proposta d'Iniciativa se suma a la declaració institucional que portarà al ple el PP per ajornar els jocs al 2026 o 2030. Alberto Fernández reclama de nou a Trias una posició. ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "És el moment de prendre una decisió, fa un mes i mig que la podríem haver pres. A què estem esperant? En un sentit o un altre". Tan Unitat per Barcelona com el PSC, reiteren el suport a la cita olímpica. Els socialistes, però, lamenten que es parli dels jocs al ple sense que el govern hagi decidit què fer. JORDI MARTÍ, president del Grup Municipal del PSC "És una vegada més la manca absoluta de lideratge en un projecte que podria ser una bona oportunitat per a la ciutat però que, en qualsevol cas, exigeix que l'alcalde de Barcelona digui clarament si opta per una cosa o no hi opta." JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'ERC+Dcat+Rcat "Nosaltres entenem que si no es va als jocs del 22 no cal presentar l'informe de la candidatura. A mi em fa l'efecte que en pròxim plenari no hi haurà la votació sobre si ens presentem el 22." Des del govern es mantenen les converses a alt nivell per acabar de prendre una decisió. En tot cas, asseguren que, encara que l'informe sobre la candidatura NO es porti al ple de divendres NO vol dir que es renunciï al 2022.

La proposició d’ICV-EUiA reclama a l’Ajuntament que no presenti la candidatura de la ciutat als Jocs Olímpics d’Hivern. El líder municipal de la coalició, Ricard Gomà, creu que s’hi ha de renunciar per motius ambientals i de model. “Desenvolupar la ciutat a cop de grans esdeveniments és un model anacrònic que ja va quedar desfassat amb el Fòrum”, ha assegurat. Gomà assenyala que amb la situació de crisi i els ajustos pressupostaris “no s’entendria que sí que hi hagués diners per als jocs d’hivern i no per atendre les necessitats de la gent”.

Des del PP, Alberto Fernández Díaz ha titllat Xavier Trias “d’alcalde mut” perquè “no es pronuncia”. Els populars mantenen que ara cal centrar-se en la crisi i no en els jocs d’hivern, i per això porten al ple una declaració institucional per ajornar la data a 2026 o 2030. Tot fa pensar, però, que la declaració del PP i la proposició d’Iniciativa no prosperaran perquè els vots del govern i del PSC, favorables a la cita olímpica, sumen majoria.

El president del Grup Municipal del PSC, Jordi Martí, ha lamentat que hi hagi un debat sobre els Jocs Olímpics d’Hivern però no sobre el posicionament del govern. “Demano a l’alcalde que digui alguna cosa. És un alcalde que s’amaga i no afronta els reptes”, ha dit Martí. El líder dels socialistes creu que si el govern no porta al ple de divendres l’informe de la candidatura “s’enterra l’opció dl 2022 per la via del silenci administratiu”. “S’impedeix un debat seriós sobre un projecte fet”, ha afegit.

Des d’Unitat per Barcelona (ERC+Dcat+Rcat), Jordi Portabella ha avançat que la coalició no votarà a favor de cap text contrari als jocs d’hivern. Portabella ha titllat l’argumentació del PP per dir no als jocs de 2022 “d’irrisòria i d’excuses de mal pagador”. El líder independentista ha demanat coherència als qui ara diuen que “no” però s’apunten els èxits de la Barcelona olímpica. Portabella creu que al plenari no es debatrà l’informe de la candidatura, i ha afirmat que quan es faci “direm el que hem de dir” sobre la inversió i la repercussió a la ciutat, entre altres qüestions.

Des del govern municipal es mantenen les converses a alt nivell per prendre finalment una decisió. Tot fa pensar, però, que aquesta no arribarà abans del plenari d’aquesta setmana. Divendres passat, l’alcalde va dir que s’havia reunit ja amb el president del Comitè Olímpic Espanyol, però que encara tenia pendent una trobada amb el president del Comitè Olímpic Internacional. El 14 de novembre és la data límit perquè el COE elevi la candidatura de Barcelona al COI si, finalment, la ciutat opta per a 2022.