El somni de convertir Barcelona en la primera ciutat que hagi estat la seu d'uns jocs olímpics d'estiu i uns d'hivern s'haurà d'ajornar. El govern municipal optarà finalment per no presentar la candidatura Barcelona-Pirineus per a 2022. Després d'una ronda de contactes per sondejar les possibilitats de la candidatura barcelonina, l'Ajuntament ha vist que no tindria possibilitats de guanyar i, per tant, seria precipitat presentar-se per a 2022. Una decisió que demà l'alcalde anunciarà als municipis del Pirineu, amb els quals es reunirà. Tot i la vàlua de la marca Barcelona, el Comitè Olímpic Internacional considera que la ciutat no té tradició d'esports d'hivern. És el que, des de Lausana, el COI ha dit avui a Trias. Han assegurat a l'alcalde que per organitzar els jocs, cal impulsar un pla esportiu ambiciós que permeti presentar competidors d'alt nivell en les disciplines, i per tot això, cal temps. Xavier Trias havia heretat el projecte de fer uns Jocs Olímpics d'Hivern de l'alcalde Jordi Hereu. Va fer-ne l'anunci el 2010 i considerava que Barcelona estava preparada per aconseguir el que va definir com un somni. Un cop al govern, Trias va voler esperar per posicionar-se sobre el projecte. Però la derrota de Madrid com a ciutat candidata per als Jocs Olímpics de 2020 va donar esperança a la delegació de Barcelona-Pirineus. Menys clar ho veien els grups de l'oposició, que li van demanar una consulta per decidir si els jocs s'haurien de fer el 2022 o optar per una data més endavant. Una consulta que Trias va acceptar. L'últim tràmit que havia fet Trias abans d'anunciar si s'hi presentava o no va ser anar a Madrid a presentar un primer dossier de la candidatura al ministre Wert i al president del Comitè Olímpic Espanyol. Un dossier que, de moment, quedarà guardat al calaix.

En la trobada amb els alcaldes, que tindrà lloc dijous al matí, està previst que Trias expliqui els motius que l’han portat a fer-se enrere en la candidatura. Un aspecte que ha fet decantar la balança seria, sense dubte, la reunió de Trias amb el president del COI, Thomas Bach, que ha tingut lloc aquest matí a la ciutat suïssa de Lausana.

En la trobada, Bach ha puntualitzat que, tot i que Barcelona és una bona seu per celebrar unes olimpíades, no té tradició en esports d’hivern. A més, ha dit que una futura seu ha de presentar competidors d’alt nivell en la majoria de disciplines d’esports d’hivern per presentar una candidatura d’èxit i que “per assolir això caldrà temps”.

La reunió a Lausana ha refredat les expectatives per una candidatura que, durant tres anys, ha estat objecte de debat al consistori, després de l’anunci de l’alcalde socialista Jordi Hereu el gener de 2010. A data d’avui, la ciutat tenia menys d’un mes per formalitzar la petició, que s’havia de fer abans del 14 de novembre. L’últim tràmit que havia fet Trias abans d’anunciar si s’hi presentava va ser anar a Madrid a presentar un primer dossier de la candidatura al ministre Wert i al president del Comitè Olímpic Espanyol. Un dossier que, de moment, quedarà guardat al calaix.

Els Jocs Olímpics d’Hivern també està previst que ocupin  el debat en el plenari municipal d’aquest divendres. ICV-EUiA hi presentarà una proposició de rebuig a la cita olímpica, i el PP hi durà una declaració institucional per ajornar els jocs a 2026 o 2030.