El PP ha refermat i millorat la victòria que va obtenir en les darreres eleccions generals. Mentre el 20-D va obtenir 123 escons, els populars n’han sumat 14 aquesta nit, fins arribar als 137 representants. Sembla que part d’aquesta crescuda ve d’un trasvassament de vots de C’s, que ha perdut vuit diputats, passant dels 40 dels anteriors comicis als 32 actuals.

El PSOE es manté com a segona força a Espanya amb 85 diputats. Els socialistes han perdut, doncs, cinc escons respecte als anteriors comicis. La nova coalició Units Podem els segueix de prop amb 71 diputats, els mateixos representants que van sumar el 20-D Podem i les seves confluències, d’una banda, i Esquerra Unida, de l’altra.

L’hemicicle es completa amb els nou diputats d’ERC, vuit de Convergència, cinc del PNB, dos de Bildu i un de Coalició Canària.

La nova configuració del Congrés dels Diputats exigirà, tal com va passar després del 20-D, aplicar-se amb l’aritmètica perquè en sorgeixi un nou govern. Un possible pacte de dretes, amb el PP i C’s, sumaria 169 escons i no arribaria als 176 de la majoria absoluta. El bloc de les esquerres, PSOE i Units Podem, es quedaria amb 156.

Amb el 100 % del vot escrutat, la participació a les eleccions del 26-J, d’un 69,84 %, ha estat molt similar a la del 20-D, 69,67 %. La xifra d’abstenció, de 30,16 %, és  pràcticament igual a la dels anteriors comicis, 30,33 %.

Resultats lluny del sondeig

Ni “sorpasso” ni majories clares. Els resultats de les eleccions generals han diferit bastant de l’escenari que a les 20 h dibuixava el sondeig a peu d’urna de TV3 i TVE. Les diferències més clares s’han donat amb el PP i Units Podem. En el primer cas, l’enquesta donava entre 117 i 121 escons als populars, fet que suposava una lleu davallada respecte al 20-D. Pel que fa a Units Podem, el sondeig era molt més optimista amb la coalició, i li donava entre 91 i 95 diputats i el situava com a segona força al Congrés.