La mesura aprovada pel consistori barceloní per destinar el 30 % de les noves promocions i les grans rehabilitacions a habitatge protegit ha superat l’últim escull per poder començar a aplicar-se. L’Ajuntament i la Generalitat han arribat a un acord i la Subcomissió d’Urbanisme d’aquest dimecres ha donat llum verda a la mesura.

Diferències llimades

L’obligació de reservar un 30 % per a habitatge protegit s’havia d’aprovar al novembre, però un escull va fer suspendre la reunió entre l’Ajuntament i la Generalitat: què fer amb aquells solars comprats de gener a juny del 2016, però que encara no havien demanat una llicència. El consistori proposava obligar-los a reservar un 20 % d’habitatge assequible per assegurar-ne la viabilitat econòmica, mentre que la Generalitat n’era contrària.

Finalment, s’ha trobat un punt intermedi. L’acord preveu que els prop de 300 solars amb aquesta casuística s’estudiaran cas per cas quan els promotors en demanin una llicència d’obres. Els tècnics de l’Ajuntament s’encarregaran d’estudiar si amb el 30 % sencer la promoció seria viable econòmicament; si no, s’adaptarà un percentatge variable.

En acabar la reunió, l’alcaldessa de Barcelona, ha qualificat aquest dimecres com a “dia històric, que marca un abans i un després en la defensa del dreta a l’habitatge d’una manera efectiva a la ciutat”. Aquest dimecres al matí, en una entrevista concedida a Catalunya Ràdio, l’acaldessa, Ada Colau, ha explicat que en les darreres setmanes s’han intensificat els contactes entre les dues administracions per superar la suspensió de la mesura en la darrera subcomissió per manca d’acord. L’alcaldessa ha insistit que el 30 % no pot esperar més: “En dos mesos amb la mesura parada hem perdut prop de 300 pisos protegits”.

Protecció oficial indefinida

Per la seva banda, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, s’ha compromès davant l’alcaldessa que la mesura quedi publicada al Diari Oficial de la Generalitat la setmana vinent: “Ho farem amb molta celeritat perquè la voluntat és que quedi en aplicació al més aviat possible”, ha sentenciat. En paral·lel a la reserva del 30 %, a sobre de la taula hi ha una altra qüestió: fer que la qualificació d’habitatge protegit sigui permanent. Calvet ha assegurat que el Govern català farà aquest canvi el gener del 2019.
[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Mira l’entrevista amb Lucía Delgado, portaveu de la PAH” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/basics/pah-acord-30-habitatge-assequible/|||” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]