Què és el Consell de Ciutat?

El Consell de Ciutat és el màxim òrgan de participació de la ciutat, en què els representants de diferents organitzacions debaten els temes principals que afecten Barcelona i la seva ciutadania. L’òrgan vol ser l’hereu del Consell de Cent, on fins al segle XVIII personalitats de la la ciutat debatien assumptes públics.

Qui en pot ser membre?

Seguint la inspiració en el Consell de Cent, el Consell de Ciutat té 100 membres. La presidenta és l’alcaldessa, Ada Colau, i la vicepresidenta en aquest mandat ha estat Montserrat Morera, la presidenta del Consell d’Associacions de Barcelona. També en formen part representants d’entitats, d’organismes rellevants o institucions significatives com universitats o ateneus, representants dels partits polítics del consistori, un per cada districte, i 25 ciutadans escollits a l’atzar.

Com participar-hi?

Qualsevol persona empadronada a Barcelona pot inscriure’s al registre ciutadà. Entraran en un sorteig i de totes en sortiran 25 per formar part del Consell de Ciutat, és a dir, seran una quarta part del consell. No podran repetir mandat, mentre que els representants d’entitats o institucions ho podran fer si els tornen a proposar dels dels organismes que representen.

Un balanç del Consell de Ciutat

La vicepresidenta del Consell Ciutadà fa un balanç positiu de la darrera legislatura. “Les conclusions o recomanacions que fem al govern no són vinculants, però moltes sí que es poden tirar endavant”, assegura Morera. I afegeix que “hem tingut retorn de totes les iniciatives, tot i que potser no sempre en els terminis que voldríem”.

El repte, tenir més presència

Per Morera, l’ambició del Consell de Ciutat és tenir més paper en el dia a dia de l’activitat municipal i més presència. Admet que, en aquest sentit, encara queda molta feina per fer.