El Tribunal Suprem serà finalment l’òrgan judicial que decidirà sobre el recurs presentat per Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí contra la seva exclusió de la candidatura europea de Junts per Catalunya. Fonts de l’alt tribunal han informat que la secció quarta de la sala contenciosa administrativa del Suprem es reunirà aquest diumenge a les 12 h per prendre una decisió. Haurà de pronunciar-se si es poden presentar o no a les eleccions del Parlament europeu el 26 de maig, després que el Jutjat del Contenciós Administratiu número dos de Madrid hagi decidit elevar la decisió final fins a la sala tercera del Tribunal Suprem.

La notícia s’ha sabut mentre Carles Puigdemont i la resta de candidats donaven una roda de premsa a Brussel·les. Allà, l’advocat i ara candidat per Junts per Catalunya, Gonzalo Boye, ha explicat que tot continuava segons el previst i que el termini per resoldre el recurs acaba aquest dissabte a les 20 h. “De nou estan passant-se la pilota d’un costat a un altre quan, en aquesta ocasió, el Ministeri Fiscal entén que aquest recurs ha de ser estimat i és únic a Espanya, per tant l’informe ens dona la raó i això haurà de ser vàlid al Suprem també”, ha dit l’advocat.

Cal recordar que aquest divendres la fiscalia va defensar que la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) d’impedir la candidatura de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí a les eleccions europees vulnera els seus drets fonamentals de sufragi passiu. D’aquesta manera la fiscalia va desautoritzar la JEC i va defensar que Puigdemont es pugui presentar.

Pla conjunt de Comín, Boye, Ponsatí, Puigdemont, Trias i Talegón

“Hi haurà un moment en què serem restituïts”

Malgrat tot, Carles Puigdemont s’ha mostrat confiat: “Hi haurà un moment en què serem restituïts”. I ha afirmat que els poden haver apartat del paper de la llista electoral, però en cap cas de la campanya electoral i de fer política. “Hi hagi qui hi hagi a la llista farem campanya. Ens considerem representants legítims” ha conclòs el líder de Junts per Catalunya.

En la mateixa línia ha parlat Boye: “En democràcia no hi ha possibilitat que la resolució final sigui en contra nostra”. Així com Clara Ponsatí, que ha afirmat que el combat seguirà on hagi de seguir. “Si cal anar altres instàncies, hi anirem. Aquest combat el guanyarem”, en referència a no descartar les instàncies europees si els tribunals espanyols no els donen la raó. Però Boye s’ha mostrat confiat i ha assegurat que espera no haver de recórrer a instàncies superiors com podria ser el Tribunal Constitucional.

En la roda de premsa s’ha formalitzat la substitució de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara de Ponsatí per l’advocat Gonzalo Boye, l’exalcalde de Barcelona Xavier Trias i la periodista madrilenya Beatriz Talegón. I Puigdemont els ha volgut agrair que no dubtessin ni un segon a dir-los que sí, quan els van proposar substituir-los.

Tots tres han afirmat que tenen clar que el seu paper és temporal. Però alhora han volgut agrair la confiança donada. “La decisió va ser ràpida. No tenia cap dubte en quin bàndol havia d’estar” ha afirmat Gonzalo Boye, que ha denunciat novament irregularitats en el procés. Afirma que la Junta Electoral Central només va donar una hora i 15 minuts per presentar una alternativa, quan assegura que per llei els haurien d’haver donat dos dies. “No pretenia només apartar els tres caps de llista, sinó que Junts per Catalunya no es poguessin presentar” ha conclòs Boye.