Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí

(ACN) La Fiscalia Provincial de Madrid considera que la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) d’impedir la candidatura de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí a les eleccions europees vulnera els seus drets fonamentals de sufragi passiu. Així ho ha transmès en un escrit al Jutjat Contenciós número 2 de Madrid, en què dona la raó a les defenses. D’aquesta manera, la fiscalia desautoritza la JEC i li reclama que reconegui a Puigdemont, Comín i Ponsatí el dret a “accedir als càrrecs públics en condicions d’igualtat”.

Una altra petició que la fiscalia fa a la JEC és que anul·li els acords de la junta que excloïen els tres candidats de la llista de Junts per Catalunya. Recorda que des del moment en què tots tres consten al cens electoral són també elegibles, i destaca la diferència de criteri de la mateixa JEC respecte a altres processats a la mateixa causa com el conseller Lluís Puig, també a Brussel·les, que sí que ha pogut esdevenir candidat de JxC a les eleccions municipals.

A més, la defensa reclama que es faci marxa enrere en les actuacions fins al moment anterior a l’acord de la JEC i que es publiqui al BOE la llista de JxC incloent-hi els noms de tots tres.

Critica per “especulativa” l’argumentació de la JEC

La fiscalia també critica per “especulativa” l’argumentació de la JEC que basa la negativa a permetre que es presentin en el fet que Puigdemont, Comín i Ponsatí resideixen fora de l’estat i serien detinguts abans de poder agafar l’acta d’eurodiputats a Madrid. Segons la fiscalia, si aquest fet no ha impedit la seva inscripció al cens electoral, “no hi ha cap norma jurídica vigent que impedeixi que puguin efectivament (intentar) votar a la mesa electoral que els assigna el cens” encara que una hipotètica detenció els ho fes impossible.

“No es pot identificar aquesta eventual impossibilitat material amb una exclusió legal del dret al sufragi”, conclou la fiscalia, perquè fer-ho obligaria l’Estat a “comprovar la situació processal penal de tots els votants censats abans de poder exercir el dret a vot, cosa que no té per ara cap suport normatiu“.