“Molts ciutadans esperen que, fracassada la recepta de la violència, la repressió i la liquidació de l’autogovern, comenci finalment l’era del diàleg i la negociació” ha sentenciat Puigdemont, en un discurs que després de l’aplicació del 155 s’ha hagut de distribuir a través de les xarxes socials.  Des de Brussel·les, el president destituït pel Govern espanyol, ha assegurat que no es resignarà i que continuarà treballant per defensar una Catalunya que disposi de les eines necessàries per millorar-la. Unes eines que, assegura, actualment l’Estat està negant constantment.

El president que va ser destituït per l’article 155 de la Constitució, exigeix al Govern espanyol i a qui li donen suport que rectifiquin allò que el seu entendre ja no funciona. A la vegada que reclama que es repari el dany causat aquests últims mesos. “Que restitueixin tot allò que han destituït sense el permís dels catalans” ha sentenciat Puigdemont, que considera que les urnes ja van parlar el 21 de desembre donant  un missatge clar a favor dels partits independentistes. “Som un poble democràticament madur que s’ha guanyat el dret a fer-se a si mateix com a república d’homes i dones lliures”.

El president també ha tingut un record especial per a Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez que, ha afirmat, són a la presó per les seves idees polítiques.

Puigdemont ha acabat el missatge amb el desig que l’any que ve el president pugui fer el discurs des del Palau de la Generalitat al costat dels treballadors de l’administració catalana, a qui ha agraït la feina feta durant aquests mesos complicats després de l’aplicació del 155. En el discurs, però, Puigdemont no ha aclarit si el president serà ell o no, deixant obertes moltes incògnites sobre el seu futur i el de les institucions catalanes.

Puigdemont ha conclòs desitjant que aquest 2018 sigui “un any de progrés i harmonia en què gaudim dels valors fundacionals de la república: llibertat, igualtat i fraternitat”.