Observadors per la Democràcia ha conclòs que les eleccions es van celebrar sense incidències remarcables i molta tranquil·litat, en contraposició al que es va viure al llarg de la campanya. L’associació de juristes ha assegurat, però, que el clima dels comicis no es pot considerar normal perquè no hi ha precedents que caps de llista i candidats estiguin a la presó, a l’estranger o en llibertat amb càrrecs.

Asseguren que també ha afectat que la Junta Electoral Central hagi pres decisions durant la campanya que han acabat sent debatudes intensament per part de la societat, la qual s’ha arribat a qüestionar la seva imparcialitat. Tot plegat ha provocat que hagi estat una campanya plena d’anormalitats. També s’hi ha d’afegir el fet que aquestes eleccions hagin estat muntades en 51 dies escassos, tot un repte logístic.

Malgrat tot, remarquen els problemes que hi va haver amb el vot exterior perquè alguns electors no van rebre les paperetes a temps i finalment no van poder votar, malgrat voler-ho fer. L’associació atribueix la falta de paperetes a problemes logístics relacionats amb Correus.

Asseguren que han rebut moltes queixes d’electors d’arreu del món que no han pogut rebre a temps les paperetes per votar. Dels més de 224.000 catalans a l’exterior cridats a votar ho van fer un 11,9 %, xifra que la plataforma considera normal, però que contraposen amb l’alta participació que hi va haver en el territori, del 81,9 %. L’associació reclama a l’Estat que es posi solució a aquesta situació que viuen les persones que estan a l’estranger.

A més a més alerten de casos aïllats de confusió durant el recompte, no atribuïts a cap mala intenció, sinó al desconeixement de la llei electoral per part de presidents i membres d’algunes meses, cosa que va propiciar que la seva tasca no es desenvolupés amb les màximes garanties. En cap cas, apunten, aquestes deficiències no van influir en el resultat final.

Els observadors han insistit que la formació és clau per evitar situacions de confusió, però asseguren que es produeixen en qualsevol contesa electoral, i que és important que persones de totes les edats i amb o sense estudis hi participin per sentir-se partícips de la societat.