El Parlament de Catalunya ha reprès l’activitat aquest dimecres, després de les eleccions del 21-D. La primera sessió de la Diputació Permanent, l’òrgan que fa les funcions del ple fins que es torni a constituir, ha servit per aprovar un recurs d’inconstitucionalitat contra l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola. Els grups parlamentaris de JxSí i CSQP hi han donat suport, la CUP s’hi ha abstingut, i la resta de grups hi han votat en contra.

Lluís Corominas, en la darrera intervenció que fa com a diputat, ha denunciat que “el Parlament ha estat dissolt d’una manera anòmala. El 155 se salta alegrement l’ordenament jurídic”. Ha acusat l’Estat d’adduir arguments jurídics per dur a terme una “actuació política”. “L’única conxorxa que hi ha hagut respecte a Catalunya ha estat la del govern de l’Estat”, ha reblat el diputat de JxSí.

El Grup Parlamentari de Catalunya Sí que es Pot també ha donat suport al recurs. La diputada Marta Ribas ha recordat que sempre han estat “claríssims: ni DUI ni 155. Creiem que s’han traspassat tots els límits i creiem també que tenim l’obligació que això no torni a passar”.

La CUP s’ha abstingut en la votació, “per coherència”, ha dit Gabriela Serra. Ha explicat que no és que no comparteixin les crítiques al 155 que sustenten la interposició del recurs, sinó que no reconeixen la competència ni l’autoritat del Tribunal Constitucional. “El 155 no és el desplegament d’un article de la Constitució, és un cop d’estat contra les institucions i la democràcia catalanes”, ha conclòs la diputada de la CUP.

La resta de grups, Cs, el PSC i el PP, hi han votat en contra. Però tant els diputats del PSC com els del Partit Popular han celebrat que es presenti el recurs, perquè consideren que és un reconeixement implícit a la legitimitat del Tribunal Constitucional.