Puigdemont, present des de Bèlgica

El diputat electe i expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, no ha volgut faltar a la cita i ho ha fet a través d’una carta que ha llegit el també diputat electe Jordi Turull davant la tomba de Macià. Un text en què ha reivindicat el coratge de Macià i s’ha reivindicat com el “continuador d’una llarga cadena d’esforços i sacrificis”. En la mateixa carta, Puigdemont també ha assegurat que Catalunya viu un estat de “persecució d’idees legítimes, democràtiques i no violentes.” Ha elogiat el coratge de Macià i ha reivindicat el moviment independentista com el continuador dels sacrificis del poble català.

Diversos diputats de l’anterior legislatura de Junts pel Sí i antic membres de la mesa, com l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, també han homenatjat Macià. Forcadell ha assegurat que la figura de Macià ha de ser inspiradora perquè el poble català no defalleixi en la lluita per la llibertat. Ha insistit en la innocència dels exconsellers que són a la presó el dia de Nadal i dels Jordis, i ha demanat al rei i a Mariano Rajoy respecte pels resultats del 21-D.

BComú, el Grup Municipal Demòcrata i ERC, en nom de l’Ajuntament

El tinent d’alcalde Gerardo Pisarello, ha aprofitat l’ofrena per recordar el catalanisme progressista de Macià i per enviar suport als familiars dels polítics empresonats. A més, Pisarello també ha apel·lat el president del Govern espanyol i a Felip VI. A Rajoy, li ha demanat que rectifiqui i retorni el ple autogovern a Catalunya i al camí del diàleg, mentre que s’ha mostrat contrari al discurs televisat que el rei va dirigir a la ciutadania, tot i admetre que hi ha hagut un canvi de to en el missatge respecte al del 3 d’octubre passat, la darrera vegada que el monarca va fer un discurs televisat, que va ser de to molt dur.

D’altra banda, el president del Grup Municipal Demòcrata, Xavier Trias, ha assegurat que ha assistit a l’acte amb el cor encongit per la situació en què es troben els polítics empresonats i ha fet una crida a “evitar que es normalitzi la situació”. Trias ha explicat que va visitar els seus companys i exconsellers a la presó d’Estremera la setmana passada. Pel que fa a ERC, el líder republicà, Alfred Bosch ha demanat l’alliberament del presos i el retorn del “govern a l’exili”, ha enviat un missatge a Felip VI demanant respecte pel resultat de les eleccions. “És el rei el que ha d’abandonar la unilateralitat de les porres, la violència i del cessament d’un govern legítim”, ha etzibat.