Els partits independentistes han criticat durament el trasllat de les obres a Sixena i asseguren que s’ha dut a terme amb la complicitat de l’aplicació de l’article 155. El candidat de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, des de Brussel·les ha dit que “tots els que van aprovar el 155 suposo que estaran contents”.  Puigdemont també ha definit com un “espoli del patrimoni” aquest trasllat a Sixena i ha afegit que s’ha fet gràcies al 155, “abaixant el cap i amb tota mena de facilitats”, apuntant directament al PSC pel suport que han donat els socialistes a l’aplicació de l’article.

Des d’ERC, la número dos, Marta Rovira, titlla la mesura de desproporcionada i creu que el més adequat seria “esperar a tenir la resolució ferma”. La cap de llista de la CUP a Lleida, Mireia Boya, ha definit d’espoli aquest trasllat i ha assegurat que “el triumvirat del 155 ha vingut a buscar el seu botí de guerra”. En el mateix sentit s’ha pronunciat el candidat dels comuns, Xavier Domènech, que, s’ha dirigit als qui van donar suport al 155 per demanar-los explicacions per aquesta “intervenció directa”.

El candidat socialista, Miquel Iceta,  ha defensat que “és una decisió judicial i no té a veure amb el 155″, però ha criticat el trasllat aquest mateix dilluns perquè “és un error i no s’hauria hagut de produir”, ja que, pel socialista són mesures cautelars i no hi ha resolució definitiva.

El bloc constitucionalista defensa el trasllat

Des de Ciutadans, la candidata Inés Arrimadas, creu que “és una pena que la Generalitat sempre es decanti per la confrontació amb la resta d’administracions publiques en comptes de col·laborar”. En el mateix sentit ho ha expressat el candidat popular, Xavier García Albiol, que ha recordat que és el mateix cas, tot i que a la inversa, amb els papers de Salamanca.

L’actuació de la Guàrdia Civil estava autoritzada a partir de la mitjanit pel jutge d’Osca. El ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, que amb l’aplicació del 155 és qui ostenta les competències del conseller de Cultura, havia ordenat el compliment de la sentència.

Les obres de Sixena ja són a l’Aragó

Les 44 peces del monestir de Vilanova de Sixena que es trobaven al Museu de Lleida han arribat a la localitat d’Osca enmig d’aplaudiments dels veïns i envoltats de fortes mesures de seguretat. El director del museu ilerdenc, Josep Giralt, ha explicat que, tot i fer-ho a contracor, els restauradors del centre han treballat des de la nit de diumenge per tenir les peces a punt i ha denunciat que els tècnics del govern d’Aragó “les han carregat com els ha donat la realíssima gana”. Giralt ha afirmat que continuaran la batalla judicial al Tribunal Suprem i confia que el recurs de cassació els “porti a guanyar el litigi de Sixena”.