En la trobada han participat, entre d’altres, el president de Turisme de Barcelona (Joan Gaspart), el president de Barcelona Oberta (Gabriel Jané) i el director del Gremi de Restauració (Roger Pallarols); mentre que la representació política l’han encapçalat la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaria,  el candidat del PP, Xavier García Albiol, i el president popular a l’Ajuntament, Alberto Fernández Díaz.

Després de més de dues hores de reunió, Sáenz de Santamaría ha constatat que el procés independentista ha passat factura al sector: “Les baixades han estat molt considerables, de fins a un 30 %”. També ha afegit que “no és just que s’hagi deteriorat la marca de qualitat” de Barcelona i de Catalunya i, per aquesta raó, el govern de Mariano Rajoy ja està estudiant com “rellançar la marca Barcelona” i “recuperar la confiança” d’inversors i turistes.

La vicepresidenta també ha dit que “és crucial un canvi de clima” a Catalunya per reanimar l’economia i ha defensat que del 21-D ha de sortir un govern que respecti la llei i pugui “evitar que el dany es converteixi en crònic”. En aquest sentit, ha assegurat que “qualsevol dirigent que estimi Catalunya ha de saber que aquest mal seria molt més profund” si seguís el camí de la il·legalitat i, per això, ha dit als independentistes que “s’ho haurien de fer mirar si hi volen tornar”.

Albiol demana claredat a Cs i el PSC

Abans de la reunió amb el sector hoteler i de la restauració, Xavier García Albiol ha signat el Contracte amb els catalans, el decàleg de compromisos amb què els populars es presenten al 21-D. L’ha rubricat al costat d’altres membres de la candidatura (com la número dos, Andrea Levy) a la Masia Freixa de Terrassa, on un grup d’avis i àvies els han rebut amb mocadors grocs i crits a favor de la independència.

El compromís dels populars es fonamenta en tres pilars: no facilitar un govern independentista, pactar només amb partits que respectin la Constitució, i no donar suport a un referèndum “ni legal ni il·legal”, ha dit Albiol. En aquest sentit, el candidat popular ha instat la resta de partits constitucionalistes a sumar-se, de forma clara, al compromís: “M’agradaria que Cs i el PSC ho diguessin tan clar com nosaltres”, ha reblat.