Carles Puigdemont ha tornat a reiterar, ara des de Berlín i per primera vegada després de sortir de la presó, que cal investir Jordi Sànchez com a proper president. Puigdemont ha recordat que la resolució de l’ONU demana que es garanteixin els drets polítics de Sànchez. Per això, ha demanat un “canvi d’actitud de l’Estat” perquè “deixi d’entorpir” i ha afegit que actualment les “institucions viuen una ocupació i intervenció del tot inacceptable”. Puigdemont també s’ha mostrat esperançat que l’estat espanyol no caigui en “actituds antieuropees” i s’ha mostrat preocupat pel que ha definit com una “reacció al·lèrgica” i “punció antieuropea de la dreta espanyola”, que, ha dit, “no és una bona sortida”.

L’endemà de sortir de la presó alemanya de Neumünster, Puigdemont també ha anunciat que fixarà la seva residència a Berlín mentre continuï en marxa el procés judicial en el qual es troba immers —després vol tornar a Bèlgica—, ja que la justícia alemanya encara pot decidir extradir-lo per delicte de malversació. Ja n’ha descartat el delicte de rebel·lió i el seu advocat alemany també es mostra confiat que tampoc no serà extradit per malversació.

Puigdemont ha quedat en llibertat després que la justícia alemanya així ho decidís, sota una fiança de 75.000 euros, que es va pagar amb la caixa de solidaritat de l’ANC i Òmnium Cultural. Puigdemont, en sortir, va demanar l’alliberament immediat dels “companys que continuen a presó” i va assegurar que “sempre he confiat en la democràcia europea”.