Quina importància té la resolució alemanya?

El Tribunal Suprem ha enviat a judici 13 persones amb el delicte de rebel·lió com a principal. Assegura que hi ha comportament violent de la massa social per proclamar la República. Ara, per primera vegada, un jutjat europeu, l’alemany, amb la decisió de deixar en llibertat Puigdemont, diu que els actes de rebel·lió que s’imputen a Puigdemont són “inadmissibles” perquè, en equiparar-lo amb el delicte d’alta traïció alemany, no es compleix el requisit de la violència.

És possible que la Fiscalia alemanya recorri contra la decisió de deixar-lo en llibertat?

La Fiscalia alemanya pot fer-ho. Qui segur que no ho pot fer és la Fiscalia espanyola, perquè no és part en el procés a Alemanya, però el ministeri públic alemany sí que pot impugnar-ho. Segons els experts consultats per betevé, pot presentar recurs contra la llibertat sota fiança i també contra el fet que hagi descartat lliurar-lo per rebel·lió. La incògnita és si presentarà recurs o no.

Continua en marxa el procés d’extradició?

Sí, tot i que de moment queda descartada l’extradició per rebel·lió. L’Audiència Territorial de Schleswig continua estudiant l’entrega de Puigdemont i ara ha de decidir si l’envia a Espanya per malversació de fons públics, penat amb vuit anys de presó. Tot i així, l’advocat alemany de Puigdemont, Wolfgang Schomburg, s’ha mostrat confiat aquest divendres, després de la sortida de Puigdemont de la presó de Neumünster, que tampoc se l’extradirà per malversació.

S’obre una nova via per a les defenses per demanar la llibertat dels presos?

Podria ser que els advocats sol·licitessin al Tribunal Suprem revisar la situació processal dels que són en presó preventiva. La resolució d’Alemanya fa preveure una situació paradoxal i inèdita, ja que els consellers destituïts podrien ser jutjats per rebel·lió i malversació i el president del govern, només per malversació de fons públics.

Què pot fer el magistrat Pablo Llarena?

Segons els experts, l’única opció per poder jutjar Puigdemont per rebel·lió és que es retiri la crida i cerca internacional abans que sigui lliurat o que la decisió alemanya sigui ferma. De fet, no seria la primera vegada. Ja ho va fer quan el president destituït i els quatre consellers eren junts a Brussel·les per evitar diferències entre països a l’hora d’acusar-los.