En la compareixença després del consell de ministres, Méndez de Vigo ha afirmat que “respecta i acata” les decisions judicials i ha declinat fer cap anàlisi valorativa. El portaveu ha dit que “són els jutges, autònoms i independents, els que interpreten” l’euroordre i ha demanat paciència: “Hi ha un procés judicial obert i cal esperar-ne el resultat final”. En aquesta línia, ha recordat que, de moment, cap d’aquests països no s’ha pronunciat sobre “el fons de la qüestió” sinó que només han aplicat “mesures provisionals”.

Segons La Moncloa, tant el president com els consellers que es troben fora del territori espanyol “han fugit” per evitar l’acció judicial però si tornen a Espanya “s’hauran de posar davant dels tribunals”. I els ha responsabilitzat de la presó provisional dictada per als altres consellers: “Totes les persones que han fugit no han ajudat, precisament, els que es van quedar aquí”, ha reblat.

El candidat a la Generalitat hi ha de ser present

Méndez de Vigo ha criticat el Parlament català perquè, des de les eleccions del 21 de desembre, ha estat “incapaç de presentar un candidat viable per assumir la presidència de la Generalitat” i ha assenyalat que el candidat hi ha de ser present, que pugui presentar el seu programa, debatre’l i votar-lo. Qualsevol altre marc, ha dit,no serà viable.

El Govern alemany reclama que es reprengui el diàleg

El portaveu del Ministeri d’Exteriors alemany, Rainer Breul, ha demanat que el Parlament català formi govern tan aviat com sigui possible, de manera que es pugui iniciar un diàleg entre Catalunya i Espanya que permeti resoldre el conflicte políticament. Qui no s’ha volgut posicionar és la Comissió Europea. El seu portaveu, Alexander Winterstein, ha repetit que es tracta d’un “assumpte intern d’Espanya” referent a l’ordre constitucional.