La sortida de Puigdemont de la presó s’ha produït quan faltaven vuit minuts per a les dues del migdia, l’endemà que la justícia alemanya dictaminés que el deixava lliure sota fiança. Tant bon punt ha sortit del centre penitenciari, Carles Puigdemont ha tornat a demanar “l’alliberament immediat de tots els companys que continuen a presó” i ha assegurat que “sempre he confiat en la democràcia europea, la separació de poders i els drets humans”.

“Aquesta mena de democràcia”, ha dit Puigdemont, “corre risc a Espanya”. En una intervenció en anglès davant la presó de Neumünster, Puigdemont ha aprofitat per oferir de nou diàleg amb un “és moment de dialogar” i s’ha dirigit al Govern espanyol perquè “comencin a mirar de trobar una solució política i no mitjançant la llei i el dret penal”.

La defensa alemanya de Puigdemont no creu que se l’extradeixi per malversació

L‘advocat alemany de Puigdemont, Wolfgang Schomburg, ha assegurat que malgrat “no es pot descartar totalment l’extradició” pel delicte de malversació, “nosaltres estem convençuts que l’audiència també parlarà de no autoritzar l’extradició” per aquest motiu. Schomburg, que ho ha afirmat després de la sortida de Puigdemont, ha afegit que “el millor que podria passar és que Espanya busqués i trobés un altre camí”.

Els jutges de l’Audiència Territorial de Schleswig-Holstein han descartat el delicte de rebel·lió, perquè afirmen que no es compleix el requisit de violència. I ara estudien si l’extradeixen a Espanya pel delicte de malversació. L’ANC i Òmnium Cultural van pagar aquest dijous a la nit la fiança de 75.000 euros imposada pel tribunal, i la transferència internacional s’ha fet efectiva l’endemà.

Diputats de JxC i d’ERC reben Puigdemont

Una quinzena de diputats de Junts per Catalunya han viatjat fins a Alemanya per rebre Carles Puigdemont a la sortida de la presó. Aquest divendres a la tarda hi ha prevista una compareixença davant els mitjans de comunicació per avaluar la situació i explicar els passos a seguir a partir d’ara.

Una delegació d’Esquerra Republicana també s’ha desplaçat fins a Neumünster per acompanyar Puigdemont. Hi han anat Ernest Maragall, Gerard Gómez del Moral, Anna Caula i Adriana Delgado.