Junts per Catalunya recupera el pla B a la investidura. En una carta enviada des de la presó de Neumünster als diputats del grup, Carles Puigdemont defensa que Jordi Sànchez torni a ser candidat a president de la Generalitat. Un mes després que Roger Torrent ajornés el ple d’investidura de Sànchez, el líder de JxC diu que “cal exigir a l’Estat espanyol el compliment de les mesures de les Nacions Unides i preservar els drets del diputat Jordi Sànchez com a candidat a la presidència de la Generalitat de Catalunya”. Per Puigdemont, la resolució de l’ONU és “una oportunitat, sense precedents, que hem d’aprofitar jurídicament i política en la defensa de la nostra causa a escala internacional”. I avança que si l’Estat impedeix la investidura de Sànchez, “demostrarà una vegada més que és capaç de qualsevol cosa per alterar el normal funcionament de la democràcia a Catalunya”.

Abans de poder proposar Sànchez oficialment, calia que Jordi Turull, fins ara candidat, renunciés a ser-ho. I ho ha fet en una altra carta, enviada des de Soto del Real al president del Parlament, Roger Torrent, en què afirma que “de manera provisional i en funció de com es desenvolupin els fets” retira la candidatura a la presidència de la Generalitat de Catalunya. Turull recorda que el seu debat d’investidura “va quedar interromput en contra de la voluntat de la cambra i només se’n va poder celebrar la primera sessió. La segona part, per tant, queda pendent”. Però afegeix que, amb les mesures del Comitè de Drets Humans de l’ONU a la mà, és “un acte de justícia” recuperar la candidatura de Sànchez.

El tercer moviment del matí l’ha fet el mateix Jordi Sànchez, que ha mostrat la “plena disposició a afrontar el debat d’investidura”. En una carta adreçada al Grup Parlamentari de JxC, en aquest cas enviada des de la presó de Soto del Real, Sànchez argumenta que “proposar la meva investidura ara és una decisió justa jurídicament i necessària políticament. És evident que l’Estat espanyol no té cap altra opció que fer respectar la resolució del Comitè de Drets Humans”. Per aquest motiu, exposa que està “totalment d’acord amb aquesta estratègia i amb les conseqüències que suposa” i torna a fer el pas per ser presidenciable. El 20 de març va comunicar al jutge Llarena que estava disposat a renunciar a l’escó, atesa la impossibilitat de ser investit, però finalment no va fer el pas.

Quarta ronda de contactes

Per fer oficial la candidatura de Jordi Sànchez, caldrà que Roger Torrent convoqui una quarta ronda de contactes amb els grups parlamentaris. La darrera vegada, abans de la investidura de Turull, el tràmit es va fer de manera urgent, per telèfon.